Hejtmani, jejich náměstci, starostové, místostarostové, členové městských rad a uvolnění zastupitelé. Ti všichni najdou na květnové výplatní pásce o několik stovek korun více než v předchozích měsících. Vláda totiž v březnu rozhodla o zvýšení platů pro tyto státem placené politiky. Jejich finanční odměny se od prvního dubna zvýšily o tři a půl procenta.

Vyšší platy se nebudou hradit ze státního rozpočtu, ale z rozpočtů krajů a obcí. Zástupci jihlavských městysů a obcí se většinou shodují, že zvýšení platů nebude mít na rozpočet žádné tragické nebo nezvladatelné dopady.

„Nijak výrazně nás to neovlivní. Už v minulosti se s odměnami pohybovalo, to se ale jednalo o snižování platů, a zvládli jsme to," uvedla starostka městyse Brtnice Miroslava Švaříčková. Slova brtnické starostky potvrzuje i starosta městyse Stonařov František Plavec: „V našem rozpočtu máme vždycky nějakou rezervu, takže tyhle platové změny nijak výrazně náš rozpočet nezasáhnou."

Měsíčně si starostové menších obcí polepší o 1 500 korun, místostarostové poté o 1 300 korun. Například starostka Brtnice Švaříčková uvedla, že ročně na zvýšení jejího a místostarostova platu půjde z obecní kasičky přes třicet tisíc korun.

V některých obcích ale ještě zvýšení platů ani neprojednávali. „O novém návrhu vlády víme, ale ještě jsme o tom, jak tyto výdaje zasáhnou do obecního rozpočtu, nediskutovali," uvedla starostka Vílance Lenka Maršánová.

Vedle zmíněných plně placených politiků by ale přidáno mohli dostat i neuvolnění zastupitelé, kteří funkci nevykonávají na plný úvazek. O tom, zda nebo o kolik se zvýší plat i těmto členům zastupitelstev, ale budou rozhodovat už jednotlivá zastupitelstva. Vláda pouze stanovila maximální hranici pro odměny. „O neuvolněných členech zastupitelstva jsme ještě nejednali. Budeme se tím zabývat na nadcházejícím zasedání," informoval František Plavec.

Ministerstvo vnitra vypracovalo návrh na zvýšení finančních odměn kvůli požadavku Svazu měst a obcí České republiky v souvislosti s vloni schválenou novelou o vyšších platech pro státní zaměstnance. Výše nových platů starostů a primátorů se odvíjí od velikosti obce. Odměna pro starosty nejmenších obcí se bude pohybovat okolo částky 30 tisíc korun, primátoři statutárních měst si polepší až na 70 tisíc korun a hejtmani by nově měli brát od 84 do 97 tisíc korun ročně.

MICHAELA ČERNÁ + ČTK