Starostové z Vysočiny ve středu na krajském setkání Svazu měst a obcí České republiky v Jihlavě dali jasně najevo, že nechtějí, aby jejich počínání kontroloval Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ).

O rozšíření pravomocí kontrolního úřadu směrem k obcím se hovoří již od roku 2010. Podle jihlavského primátora Jaroslava Vymazala jsou ale už nyní města a obce kontrolovány dlouhou řadou institucí. „Nevidím důvod, proč by měl kontrolní úřad ještě dodatečně dělat další kontroly. Od toho je samospráva, aby na základě znalosti terénu rozhodla, zda je daná věc pro obec prospěšná, či ne. Aby nějaký úředník z Prahy dodatečně rozhodoval, zda se samospráva rozhodla správně, nebo ne nebo zda je to pro obec prospěšné, či ne, je nesmyslné," řekl ke kontrolám Vymazal.

Podle výkonného místopředsedy Svazu měst a obcí České republiky Jaromíra Jecha na obec na jednu její aktivitu přichází až pět kontrol z různých institucí. „Kdyby měly kontroly alespoň stejný závěr, ale často jsou protichůdné. Navíc jedna kontrola trvá třeba tři měsíce. Lidé, co kandidují, vědí, co obec potřebuje," vyjádřil se Jech. Jako příklad uvedl situaci, kdy má obec v plánu vybudovat chodníky. Peníze má ale pouze na jeden chodník, a tak ho vybuduje pouze po pravé straně. „A úředník pak řekne, že měl být po levé," usmál se místopředseda.

Co Jecha na středečním srazu Svazu měst a obcí České republiky v Jihlavě překvapilo, bylo to, že starostové z Vysočiny se bez jakýchkoliv rozporuplných myšlenek shodli na tom, že by mezi sebou měli více spolupracovat. Obce by si podle svazu měly vytvářet společný plán rozvoje, snadněji tak budou moci čerpat peníze na svůj společný rozvoj. „Jako příklad uvedu odpadové hospodářství. V Jihlavě je potřeba vybudovat spalovnu, ale stavět ji pouze pro jedno město by bylo neefektivní, je proto potřeba vybudovat ji větší a tak, aby sloužila pro celou Vysočinu," řekl primátor Jihlavy.

Svaz měst a obcí v letošním roce organizuje deset krajských setkání. Jejich cílem je získat názory a podněty starostů k aktuálně projednávaným tématům.