Za 48 milionů by se mělo v celém kraji vyměnit téměř dva a půl tisíce kotlů. „Výše podpor zůstává stejná jako v druhé výzvě. Nejvýše stojí tepelné čerpadlo a automatický kotel na biomasu,“ připomněl náměstek hejtmana Pavel Pacal (STAN). „I jeden kotel dokáže udělat velkou změnu,“ dodal Kříž.

Zájem by mohl vzbudit i fakt, že od září 2022 nebude možné provozovat kotle první a druhé emisní třídy na tuhá paliva. Takové kotle nedostanou „kulaté razítko“ při revizi a majiteli se můžou prodražit. „Pokud vlastník nesplní svoji povinnost, hrozí mu po září 2022 pokuta padesát tisíc,“ vysvětlil Kříž.

Úřad práce. Ilustrační snímek
Lidí bez práce v srpnu přibylo

Hejtmanství bude pořádat semináře pro veřejnost, na úřad se kromě toho může kdokoliv obrátit také s dotazem týkajícím se vyplnění formuláře. „Největší chybou je, pokud žadatel nepodepíše žádost,“ uvedla Iveta Fryšová z krajského úřadu. Důležitý je doklad o likvidaci předchozího kotle. Pokud ho majitel má, může žádat o dotaci zpětně, dostane ji tedy na již vyměněný zdroj tepla.

Příjem žádostí by měl být zahájen ve středu 23. října a bude možné je podávat klasickou písemnou i elektronickou formou. „Není důvod tady čekat první den ve frontách. Dle zkušeností z druhého kola bylo žádosti možné podat do jedenácti měsíců od prvního termínu,“ zdůraznil Kříž a dodal: „Náš předpoklad je, že budou uspokojeni všichni potenciální žadatelé.“