Kalamita, kterou způsobily nedávné bouřky, uzavřela řadu lesů na nejrůznějších místech Jihlavska. Do lesů by neměli chodit houbaři, při pohybu na některých lesních stezkách a cestách musí být opatrní i turisté a cyklisté.

Nepřístupná je už několik dnů turistická stezka od rybníka Šamonína až ke zřícenině hradu Rokštejna v údolí řeky Brtnice. „Stezka je neprůchodná. Hrozí pád zavěšených a vyvrácených stromů," uvedl v souvislosti s vyhlášením zákazu vstupu do obecních lesů a na turistickou stezku starosta Brtnice Stanislav Jirků.

Pozor by si měli nyní dát i lidé, kteří zamíří na Javořicko. V okolí Řásné, Lhotky, Řídelova a Doupěte zákaz vstupu do lesů platí do 30. září a v současné době tam probíhá intenzivní likvidace následků nedávných silných bouřek a vichřic.

Jak zjistil Deník, na návštěvnosti oblíbené turistické destinace na Telčsku se to však nijak neprojevilo. Své o tom ví například na hradě Roštejně, který se nachází v jedné z nejvíce zasažených lokalit. „Turisté zákaz vstupu do lesů většinou neřeší, nebo o něm dokonce vůbec neví. Toto preventivní opatření se nás nijak nedotklo, pokles v návštěvnosti nenastal a lidí teď chodí opravdu hodně. Například o uplynulém víkendu jsme tu měli akci pro rodiny s dětmi a na hrad přišlo asi pět set lidí," řekla kastelánka hradu Roštejna Zdeňka Vaníčková.

Podle informací od správce hradu Karla Vaníčka jsou trasy v okolí Roštejna bez větších problémů průchozí i průjezdné. „Pokud vím, cesty jsou většinou pročištěné, je ale možné, že turisté místy narazí na nějaké problémy. Měli by být určitě více ve střehu kvůli probíhající těžbě poškozených stromů a pohybu lesní techniky," zmínil Vaníček.

Události posledních dní nijak nepoznamenaly ani život v kempu nedaleko Řásné, kde při silné bouřce s vichřicí, která Jihlavsko zasáhla na konci července, jednu z obsazených chatek zdemoloval vzrostlý smrk. Manželům, kteří byli zrovna uvnitř, se nic nestalo. „Chatky v kempu jsou plně obsazené, odliv turistů nenastal. Naši hosté podnikají výlety na Javořici i na Roštejn a nikdo z nich si na nic nestěžoval. Houbaře to do lesů neláká, protože houby zatím nerostou," sdělil Eduard Jakwerth z kempu Velkopařezitý a dodal, že místo poničené chatky se už staví nová.

ZUZANA MUSILOVÁ