Nejvýraznější změna čeká i na řidiče, kteří se vydají do Světlé nad Sázavou. Uzavře se tady jediný most přes řeku Sázavu. „Budeme ho opravovat po asi patnácti letech. Ačkoliv se to nemusí na první pohled zdát, rekonstrukce už byla opravdu nutná. Je totiž narušená statika mostu,“ informoval místostarosta Světlé Josef Hnik.

Zatýkání pachatelů, kteří na falešné recepty vyzvedávali léky a vyráběli z nich heroin.
Gang z Vysočiny zatčen: léky na výrobu heroinu kupoval na falešné recepty

S pracemi začnou v létě. „Od zhruba polovina června bude pro auta zcela uzavřený, zůstane pouze přechod pro chodce. Znovu zprůjezdnit bychom ho chtěli do Sázavafestu, který se tradičně koná koncem července. Konečné úpravy pak chceme mít hotové do svatováclavské pouti,“ prozradil Hnik.

Opravované silnice:

III/3487 Herálec – Květinov křiž. I/34
II/150 Světlá nad Sázavou most
II/403 Pavlov – křižovatka I/23
II/406 Hodice průtah
II/128 křižovatka I/19 – Černovice
III/3906 Pyšel – Budišov
III/36051 Křižanov – Vídeň

Tipy řidičů na opravy:
II/344 Chotěboř – Libice nad Doubravou
II/602 most u Dvroců
II/360 Třebíč
III/11255 Rynárec – Veselá
III/03412 Drahoňov - Božejov

Stavební ruch ale bude i v Hodicích na Jihlavsku. Silničáři se vrhnou na průtah městem. „Jezdím tam za rodiči, kteří bydlí přímo u hlavní silnice, takže to budou mít takříkajíc z první ruky. Možná je to i omezí, co se týče vjezdu a výjezdu z domu. O rekonstrukci té silnice se mluví už snad tři roky, tak jsem zvědavá, zda to konečně vyjde. Jezdí tam náklaďáky a krajnice už je místy rozbitá,“ svěřila se Jana Kodysová, která bydlí v nedaleké Růžené.

V plánu je také oprava křižovatky silnice první třídy s příjezdovou komunikací do Černovic. „Občas tudy jezdíme. Silnice se mi zdá v pořádku, nevšimla jsem si, že by potřebovala nějakou opravu. Horší byl kousek kolem pumpy a kolejí už v Černovicích,“ kroutila hlavou nad plánem krajských silničářů Dana Bendová z Pelhřimova.

Opravy se dle nově zveřejněného seznamu dočká i silnice z Pyšel do Budišova na Třebíčsku. „O opravě zatím nevím, musím si to nejdřív ověřit a zjistit více informací,“ reagovala ve čtvrtek odpoledne starostka Pyšele Martina Brestovská.

Peníze na opravy pochází ze Státního fondu dopravní infrastruktury. „Ve srovnání s předchozími roky nám byly přiznány rekordně brzy. Poprvé jsou totiž součástí přímo rozpočtu fondu a nebudou schvalovány pro jednotlivé případy. Tím pádem nemusíme čekat na rozhodnutí do druhé poloviny roku a ani předfinancovávat připravené stavební akce z krajského rozpočtu,“ sdělil hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Opravy silnic na Vysočině - kam půjdou peníze.Opravy silnic na Vysočině - kam půjdou peníze.Zdroj: DENÍK/Markéta Evjáková

V současné době má Krajská správa a údržba silnic k dispozici seznam připravených akcí za více než jeden a půl miliardy korun, část z nich pokryje právě zmíněná dotace. S novou stavební sezonou plánují začít co nejdříve. „Zjara musíme všechno provizorně opravit, a pak v létě to opravíme důkladněji," řekl k práci po zimě šéf cestářů Radovan Necid s tím, že reagují i na stížnosti z řad veřejnosti.