Tři střední školy z Jihlavska se nyní zapojily do celorepublikového projektu studentských prezidentských voleb, kdy si středoškoláci nanečisto vyzkouší přímou volbu prezidenta. Skutečné prezidentské volby se mají uskutečnit přesně za měsíc, tedy 11. a 12. ledna 2013.

Nového prezidenta České republiky si v úterý vyberou studenti Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v Třešti. „Společně s žáky jsme připravili volební místnost a vyvěsili kandidáty na prezidenta. Myslíme si, že studenty nejvíce zaujme Vladimír Franz, ale nedivili bychom se, kdyby zvítězil populista Miloš Zeman," řekla v pondělí učitelka Alena Nachlingerová s tímže studentům prospěje, pokud si volby vyzkouší nanečisto.

„Určitě se tím zvýší zájem o veřejné dění a aktuální politickou situaci v naší republice. Studenti učilišť totiž dění kolem sebe nepřikládají takový význam, jako například studenti gymnázií. Tato zkušenost jim rozšíří obzory," doplnila Nachlingerová. Volby jsou dobrovolné, i přesto se v třešťské škole zapojí většina z 444 studentů.

Nová zkušenost

O tom, kdo se stane novou hlavou státu, rozhodnou v úterý i studenti Gymnázia Otokara Březiny a Střední odborné školy Telč. „Zájem o volby bude podle prvních ohlasů velký. Koho studenti vyberou, vůbec netušíme. Studentských voleb se účastníme vůbec poprvé," nastínil učitel Radek Kopečný a dodal, že pro žáky je velkým přínosem, když si sami zkusí rozhodování o tak závažné věci, jako je volba prezidenta republiky.

Do studentských prezidentských voleb se ve středu zapojí také Střední škola automobilní Jihlava. Tam už si studenti na podzim vyzkoušeli volby nanečisto do krajských zastupitelstev. „Podobně jako v případě podzimních voleb u nás zřejmě dojde k tomu, že studenti zvolí kandidáta, který se něčím vymyká – v tomto případě se jedná o Vladimíra Franze. U studentů ale zároveň pozoruji, a hodně mě to překvapilo, že tíhnou spíše k levicově orientovaným politikům," uvedla učitelka Eva Neuwirthová.

Podle ní ale žáci mají o prezidentských kandidátkách větší přehled než třeba o kandidátech do krajských zastupitelstev. „Studentské volby jsou dobré v tom, že spoustu studentů inspirují k tomu, aby šli k těm opravdovým volbám. Oceňuji i to, že studenti nad patnáct let mají vůbec tu možnost si něco takového, jako jsou volby, vyzkoušet na vlastní kůži," dodala Neuwirthová. Studentských voleb se zúčastní většina studentů jihlavské školy.

Studentské prezidentské volby jsou projektem společnosti Člověk v tísni, programu Jeden svět na školách. Na Vysočině se zapojí celkem 19 středních škol, po celé republice je to čtyři sta škol.Výsledky studentských voleb budou známé tento týden.

ZUZANA MUSILOVÁ