Pět set žáků ze dvou jihlavských středních škol si ve čtvrtek poprvé vyzkouší volby nanečisto. Studentské volby se uskuteční celkem na šesti vysočinských středních školách, po celé republice se do projektu Člověka v tísni zapojilo sto osmdesát škol.

Na tyto speciální volby, které se konají asi měsíc před volbami do krajských zastupitelstev, se nyní připravují dvě jihlavské školy – Střední škola automobilní a Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická.

„Bohužel termín je velmi šibeniční, na začátku školního roku se studenty nestihnu pořádně probrat volební programy jednotlivých politických stran, připravila jsem pro ně aspoň orientačně stručné informace," přiblížila učitelka občanské nauky ze zdravotnické školy Vendula Krejčová. Škola se chtěla před dvěma lety zúčastnit studentských voleb před volbami parlamentními, nakonec z toho ale sešlo.

„Určitě je dobré, když se žáci dozví, jak to u voleb chodí, a třeba to i osmnáctileté prvovoliče namotivuje, aby se za měsíc dostavili ke skutečným volbám," dodala Krejčová.

Na škole se voleb zúčastní většina ze dvou set studentů nad patnáct let. „Myslím si, že výsledky těchto voleb se budou hodně lišit od říjnových voleb, přece jen volit budou mladí lidé, a ti mají často velmi radikální a kritické názory," doplnila Krejčová.

S tím souhlasí i její kolegyně ze Střední školy automobilní Eva Neuwirthová. „Podle toho, jak se mí studenti projevují, bych řekla, že dají hlas menším politickým stranám nebo stranám se sklony k extremismu. Strany typu ODS nebo ČSSD jim nic moc neříkají," uvedla Neuwirthová s tím, že studenty tato možnost, jak vyjádřit svůj názor, velmi zaujala.

Žáci obou škol budou moci vybírat z osmnácti politických stran, které budou kandidovat na Vysočině. Volební komisi budou tvořit tři studenti a vše bude probíhat jako při skutečných volbách. Projekt Studentské volby 2012 realizuje společnost Člověk v tísni, program Jeden svět na školách, se kterým obě školy dlouhodobě spolupracují.

ZUZANA MUSILOVÁ