„Pršelo hlavně v dubnu, květen byl o poznání sušší, to se na polích projevilo,“ poznamenal předseda Zemědělského družstva Roštýn Hodice Jiří Pittner.

Sklizeň se v každém družstvě liší. „Od Jihlavy až po Třešť nebo Hodice už nějaké srážky spadly, ale oblast kolem Telče ke Strmilovu je ve srážkovém stínu. Úroda jarních obilnin kvůli tomu bude slabší,“ popsal nepřízeň počasí předseda Zemědělského družstva Sedlejov Jindřich Pospíchal. Tam už začali se sklizní ječmene. Podle předsedy se jeho množství výnosu z minulého roku nevyrovná. „Hodnotit to, co jsme ještě nezačali sklízet, je zatím předčasné, uvidíme, jak se sucho projeví,“ uzavřel Pospíchal.

Ilustrační foto
Nezletilý prodával v Telči pervitin

Většina zemědělců začíná kosit nejdříve ječmen. „Začali jsme ve středu. Výnos z ječmene, který sklízíme teď, se nejspíš udrží v průměru, ale pšenice bude letos určitě méně,“ uvedl předseda hodického družstva Pittner. Dodal, že vše provedli tak, jak měli. „Zaseli jsme včas, ale trápí nás sucho,“ podotkl Pittner.

Méně obilí v sýpkách budou mít také v Telči. „Začali jsme síct ječmen, kterého je o deset procent méně než minulý rok,“ informoval předseda Zemědělského družstva Telč Miroslav Nosek. S ostatními předsedy se shodl v tom, že je trápí sucho a úroda bude oproti průměru loňského roku horší.

Vyschlá pole dělají zemědělcům starosti také na Třebíčsku. Sucha popisují jako katastrofální. Poškozené jsou téměř všechny rostliny. Obilí často ani nestihlo dozrát, ale klasy už seschly.

Ilustrační foto.
Svědek: Šimek sháněl šest funkčních granátů a adresy

Například v Jaroměřicích nad Rokytnou už stroje začaly brázdit pole. Tam mají sklizené ječmeny a zčásti mák. Výnosy jsou téměř o polovinu nižší než v loňském roce. „Tohle je nejhorší rok, můj otec se zemědělstvím zabývá pětadvacet let a takhle špatný rok nepamatuje,“ posteskl si Ctibor Kuchařík.