Je páteční dopoledne a v lyžařském areálu v Lukách nad Jihlavou mají všichni plné ruce práce. Už od rána se tam chystají zátěžové testy nové čtyřsedačkové lanovky. Jako první se na ní povozí sudy s pivem z jihlavského pivovaru. Na tuto chvíli všichni čekají s napětím. Po malém zdržení je vše připraveno a těsně před polednem se tedy lanovka rozjíždí i se svou pěnivou zátěží.

„Testování lanovky se trochu pozdrželo. Navíc jsme museli počkat, až se trochu oteplí, aby pivo v sudech nezmrzlo. Počasí nás trochu nemile překvapilo, v předchozích dnech totiž nebyly mrazy tak silné. Dokonce jsme ve skladu, kde sudy čekaly na zkoušky, museli trochu přitopit," řekla krátce po spuštění testů provozovatelka lyžařského areálu v Lukách nad Jihlavou Magda Vaňková.

Na lanovku se vešlo sto sudů piva. „Celková zátěž, která testuje lanovku jako při plném provozu, je osm tun. Sto sudů piva váží dohromady 6,5 tuny. Vypomoct jsme si tedy museli i klasickými obrubníky k chodníkům, ty tedy váží celkem 1,5 tuny," doplnila Vaňková s tím, že sudy se po zkouškách vrátí do Pivovaru Jihlava.

Na zkoušky v pátek dohlíželi techničtí inspektoři Drážního úřadu, kteří by příští týden měli dát konečný souhlas s provozováním lanovky. Podle prvních informací páteční zátěžové testy dopadly dobře. „Pokud Drážní inspekce vydá rozhodnutí, že je vše v pořádku, první lyžaři novou lanovku vyzkouší už v pátek 21. prosince. Lanovku jsem sem instalovali z prostého důvodu. Chceme zlepšit pohodlí lyžařů, hlavně rodin s dětmi, na které je náš lyžařský areál zaměřen," sdělila Vaňková.

Lanovka, která do Luk dorazila z rakouského lyžařského střediska v Obertauernu, ve ski areálu nahradila původní kotvový vlek. Ten už byl totiž zastaralý a nevyhovoval.

Lanovka má 50 sedaček, šikmou délku 550 metrů a převýšení 95 metrů. Je stará patnáct let. Lanovku si do Luk přivezli v červnu letošního roku. Náklady na její přestěhování a osazení dosáhly 15 milionů korun. Stavět se začala počátkem srpna. Před několika týdny museli specializovaní pracovníci zaplést lano.

V Lukách už několik dní vyrábí technický sníh. Pozadu nejsou ani v ostatních lyžařských areálech na Jihlavsku. Od minulého víkendu zasněžují na jihlavském Šacberku a na Čeřínku, nyní se přidali i provozovatelé areálů v Mrákotíně a v Brtnici.

Podle předpovědí má zimní mrazivé počasí vydržet i příští týden.

ZUZANA MUSILOVÁ