SVAK měl totiž Jihlavě vrátit vodohospodářský majetek, ale neučinil tak. „SVAK i nadále tento majetek má s tím, že ho provozuje Vodárenská akciová společnost. Tato společnost jako provozovatel platí SVAKu nájemné a město Jihlava se oprávněně o vyplacení alespoň části tohoto nájemného hlásí," přiblížil vedoucí odboru správy realit jihlavského magistrátu Jiří Benáček. Protože SVAK podle něj tuto částku městu zaplatit odmítl, Jihlava požádala soud, aby o této věci rozhodl. „Soud vydal platební rozkaz o zaplacení této částky," dodal Benáček.

Podle předsedy předsednictva SVAKu Jiřího Vlacha však na svaz rozhodnutí soudu zatím nedorazilo. „To ani nerozhodl soud, ale nějaká úřednice, která si podle mě ani nezjistila všechny informace, protože takhle by soud rozhodnout nemohl. Jihlava chce nájemné za majetek, který jí nikdy nepatřil. Až budeme platební rozkaz mít, tak se samozřejmě sejdeme s našimi právníky a uděláme to, co udělat musíme," řekl k rozhodnutí soudu Vlach.

Jenomže SVAK má podle platebního rozkazu kromě 11,4 milionu korun městu platit také 750 tisíc korun za soudní poplatek a také odměny právního zastoupení. Tuto částku tedy musejí zaplatit jednotlivé členské obce ve SVAKu.

To se nelíbí například starostovi Luk nad Jihlavou Viktoru Wölflovi. „Budeme pátrat, kdo to zavinil, a prostřednictvím našeho právníka bránit zájmy naší obce. A pokud zjistíme, že to někdo zavinil, tak to bude platit on," varoval starosta Luk.

Takovou možnost však Vlach odmítl. „Svolal bych starosty, ale toto si nepřipouštím. Budu hledat cestu k tomu, aby ta vyšší soudní úřednice, která rozhodla bez toho, aniž by celou věc prozkoumala, byla hnána k odpovědnosti," vyjádřil se Vlach.

SVAK vznikl v roce 1993 v rámci privatizace, kdy se tenkrát 33 obcí dohodlo a společně majetek vložily právě do SVAKu. Do tohoto sdružení postupem času některé obce přicházely, ale některé z něj naopak odcházely. Jihlava ze SVAKu vystoupila na konci minulého roku. „Hlavní důvod byl ten, že město nebylo spokojeno s hospodařením ve SVAKu," připomněl Benáček. Jenže do dnešního dne SVAK majetek v hodnotě asi 341 milionů Jihlavě nepředal. Benáček se domnívá, že tak SVAK činí především kvůli byznysu. „Jedná se o obrovský majetek a příjmy z jeho provozovaní jsou vysoké. V současné době vodárenská společnost platí nájemné SVAKu ve výši 81 milionů ročně, to znamená, že je to velice zajímavý druh podnikání. Možná to je jeden z důvodů, proč SVAK dosud majetek městu nevydal," přiblížil Benáček.

To však Jiří Vlach odmítl. „My jsme Jihlavu k převzetí majetku, který byl vložen do práva hospodaření, vyzvali. Město ho ale nepřevzalo, ono ho ani logicky převzít nemohlo, protože nemá provozovatele, tak si vymýšlí blbosti. Ze strany Jihlavy jsou to hrátky a neustálé napadání. Co se týká dalších majetků, jsou to majetky, které Jihlava nikdy neměla v evidenci, nikdy jí nepatřily," vyjádřil se Vlach.

Jenže během toho, co se Jihlava se SVAKem o majetek přetahuje, se v krajském městě kvůli špatnému stavu kanalizace propadají silnice. „K propadům dochází, protože se o kanalizace nikdo dlouho nestaral. Město nemůže opravovat cizí majetek, to mu ani neumožňuje zákon. Až ho získá, začne se starat a opravovat," uzavřel Benáček.