Svaz vodovodů a kanalizací Jihlavsko (SVAK) vydal v pátek Jihlavě první část majetku, jehož vydání krajské město požadovalo po vystoupení z tohoto svazku.

Jde o vodohospodářskou infrastrukturu, kterou vybudovalo město po roce 2000. Do svazku bylo sice vloženo pouze právo hospodaření, přesto město nemohlo majetkem volně disponovat. „Je to průlom," reagoval v pátek primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal.

O vydání majetku v hodnotě 341 milionů zpět Jihlavě rozhodl minulý týden krajský úřad. „Okolností, za kterých se vydávání majetku odehrává, mě mrzí. Kdyby vedení SVAKu plnilo sliby a neignorovalo vlastní stanovy a rozhodnutí vlastní valné hromady, Jihlava by se nemusela dovolávat práva u soudu a krajského úřadu," doplnil Vymazal. Vydání této části majetku mělo oproti verdiktu úřadu několikadenní skluz a situace vypadala, že se spor nehne bez dalších soudních průtahů.

Zástupci Svazu vodovodů a kanalizací Jihlavsko v pátek zároveň předali městu devět objemných a těžkých krabic, v nichž je majetková a provozní evidence majetku. „Pokud budou všechny dokumenty úplné, bude Jihlava spokojena, neboť SVAK konečně splnil svoji zákonnou povinnost a vydal Jihlavě zpět majetek, který byl do svazku vložen s právem hospodaření," uvedl právní zástupce města Miroslav Šianský.

Podle primátora Jihlavy Vymazala současný stav vodovodů a kanalizací citelně brzdí rozvoj města, takže vydání majetku vnímá jako první krok k nutným změnám tohoto stavu. „Město má zájem se o tuto důležitou část infrastruktury dobře starat, rozvíjet ji, zajistit v této oblasti obyvatelům i organizacím patřičný servis," prohlásil v pátek Vymazal.

Spor mezi Jihlavou a svazkem, který sám sebe označuje za dobrovolné sdružení měst a obcí, pátkem nekončí. Celkem se totiž Jihlava domáhá vydání majetku za zhruba 1,2 miliardy korun. Podle jiného rozhodnutí krajského úřadu měl do pátku vydat SVAK městu další majetek, a to za 83 milionů.

Místo toho vezli zástupci svazku na radnici návrh na uzavření jakési další dohody. „Město Jihlava jej prostuduje a vyjádří se k němu, nicméně návrh nemá nic společného s rozhodnutím krajského úřadu o povinnosti SVAKu vydat majetek," dodal advokát Šianský. Jihlava vystoupila ze SVAKu ke konci roku 2012.