Svatební koordinátor, to je povolání, které je aktuální už také na Jihlavsku. Tuto službu podle pořadatelky sobotního svatebního dne otevřených dveří v Hrbově Evy Markové využívají hlavně hodně zaměstnané ženy – manažerky.

Pokud si snoubenci svatebního koordinátora objednají, ve finále se nemusejí starat téměř o nic. Svatební koordinátor jim zařídí vše od svatebního oznámení, prstýnků až po fotografa. „Úlohou svatebního koordinátora je odstranit taková ta úskalí, které víme, že svatby mají," přiblížila Marková a jako příklad uvedla ranní chaos. „Koordinátorka ráno přebírá roli matky nevěsty, která tak má čas sama pro sebe. Vítá hosty, pomáhá jim dávat myrty, zdobí auta, rozdává snídaně, sklízí nádobí, zkrátka dělá takové ty nepopulární věci. Snoubenci a celá rodina si mohou vychutnávat svatební den," dodala Marková.

Koordinátor ale nemusí řídit pouze konkrétní svatební den, ale stará se o všechno hned od začátku. „Nevěsta 
a ženich nám vlastně akorát oznámí datum, kdy by svatbu chtěli mít. S nevěstou pak jdeme vybrat svatební šaty, ke kosmetičce, ke kadeřnici, prostě děláme všechno," vyjmenovala organizátorka svatebního salonu.

S účastí na sobotním salonu v Hrbově byla Eva Marková spokojená. Potěšilo ji, že dorazili i muži a radili se společně s budoucími nevěstami. Podle ní jsou na svatbách nejnovějším trendem pastelové barvy. „Aktuální je starorůžová, zlatá nebo i světle hnědá. Většina nevěst už má ale barvu, v jaké chce svatbu mít, ujasněnou dopředu," přiblížila Marková.

I přes hojnou účast na hrbovském veletrhu ale podle ní svateb ubývá. A to razantně. „Řekla bych, že svateb je tak o dvě třetiny méně, než bývávalo. Dneska má holka 
v osmadvaceti na vdávání pořád čas, dříve už byla ve dvaceti paní," zavzpomínala.

Marková je toho názoru, že žití na hromádce však není správným rozhodnutím. „Říct si, že manželství není důležité, je špatně, určitá jistota by měla být. Stejně jako v práci, tak i ve vztahu. Když někoho mám rád, chci s ním být po celý život, a ne si nechávat taková ta zadní vrátka," uzavřela.