O prestižní francouzskou kulinářskou cenu Philippa Milla se šestnáctého listopadu před zraky veřejnosti utkají týmy z osmi středních škol. Výběr soutěžících bude anonymní, nicméně Jan Skála z hejtmanství věří, že se do finále dostanou také zástupci vysočinských hotelových škol, kteří mají s podobnými soutěžemi dobré zkušenosti.

Účast přihlížejících je vítaná. „Soutěž bude součástí velké celodenní akce pro veřejnost, která se v CityParku Jihlava bude konat pod názvem Gurmet den s Krajem Vysočina,“ prozradila mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. Ačkoliv bude podrobnější program známý až po prázdninách, už nyní jsou známá jména moderátorů, kterými jsou En.Dru & Nasty. V degustačním sektoru se budou angažovat další hotelové školy, nebudou chybět francouzská vína a zvažuje se možnost kulinářských workshopů pro děti.

Nabídka pořádat soutěž vzešla od samotného prezidenta. „Tým kolem Philippa Milla svěřil organizaci českého kola soutěže Kraji Vysočina. Fakticky je Česká republika prvním státem mimo Francii, kde se bude o titul bojovat,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek (ČSSD). „Pro Kraj Vysočina je to obrovská čest, ale i závazek a obrovská výzva,“ dodal.

Prezident soutěže Philippe Mille, který je zároveň šéfkuchařem se dvěma michelinskými hvězdami, v minulosti Vysočinu několikrát navštívil. Prohlédl si hotelové školy, viděl i několik místních kuchařských soutěží. Svou roli při nabídce pořadatelství sehrála i úspěšná účast hotelových škol z Vysočiny na mezinárodních kulinářských soutěžích ve Francii.

Vaření v nákupní pasáži

Jako místo, kde se soutěž uskuteční vytipovalo hejtmanství několik míst, z nichž nakonec jako nejvhodnější vzešly prostory obchodního centra CityPark v krajském městě Vysočiny. Šestnáctého listopadu tam mezi obchody budou postavena čtyři plnohodnotná kuchyňská studia, ve kterých se týmy budou střídat. „Podmínkou je smíšený tým kuchaře a cukráře,“ zmínila radní Kraje Vysočina pro oblast školství Jana Fialová (ČSSD).

Mladí kuchaři budou mít stanovené povinné suroviny, které musí při soutěžení využít. Půjde o králičí hřbet, brambory, farmářský tvaroh a med, vše z Vysočiny.

Pro Milana Čížka z Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod je velkou ctí, že budou jejich odrůdy brambor surovinou v soutěži. „Můžeme nabídnout rané konzumní odrůdy bramboru Axa, Valy, Valmont, rané až polorané konzumní odrůdy Valkýra a Valda. Nelze opomenout tradiční odrůdu Keřkovské rohlíčky pro bramborový salát a dvě odrůdy se specifickou vnitřní kvalitou hlíz, a to odrůdy Valfi a Val Blue s modrofialovou dužninou,“ vyjmenoval. Uvítá, pokud soutěž nabídne nové recepty, které přispějí ke zvýšení spotřeby brambor.

Soutěžící by mohlo motivovat i setkání s členy poroty, půjde o národní gastronomickou elitu. „Pozvání přijali renomovaní a uznávaní šéfkuchaři Pavel Mareš, Tomáš Popp, Jan Horký, Ondřej Slanina a originální cukrářka Iva Roháčová,“ prozradila Fialová. Nestranným pozorovatelem a také rádcem pak bude sám prezident soutěže Philippe Mille. Vítězný tým se pak může těšit na mezinárodní finále ve Francii v příštím roce.