Vysočina Již téměř dva měsíce mohou lidé na Vysočině ochutnávat pálenku z letošní sklizně. „Letos byla velmi dobrá úroda třešní, první třešňovici jsme vypálili druhého července, nyní jedeme takřka nepřetržitě," říká Stanislav Marek, provozovatel pěstitelské pálenice v Hlinném na Novoměstsku.

O tři týdny dříve než v jiných letech otevřel pálenici ve Stonařově na Jihlavsku také Jiří Smejkal. „Palírna běží na plný výkon. Je teplo, takže je nutno ovoce rychle zpracovat," říká Smejkal.

Podle celní správy je nyní na Vysočině je registrováno dvaapadesát pěstitelských pálenic, destilační přístroje si už nechali od celníků ocejchovat a zaplombovat provozovatelé devětadvaceti z nich.

„Třešně se ve srovnání s některými jinými druhy ovoce špatně sbírají a potřebují větší péči. Kvůli lidem, kteří si dají tu práci, proto zahajuji sezonu vždy už v červenci," říká Čestmír Hrdlička z pálenice v Bítovčicích na Jihlavsku. „Začít s pálením spolu s třešněmi je možná tak trochu věcí stavovské cti," souhlasí Vratislav Novotný, provozovatel pálenice ve Znětínku na Žďársku .

Na sklonku prázdnin pomalu končí výroba třešňovice a višňovice, zejména v jižní části kraje se pálí meruňkovice, začínají se objevovat letní jablka a hrušky, občas někdo přiveze zkvašené drobné plody či blumy.

Svou vlastní pálenku může mít v podstatě každý, kdo má možnost nasbírat nebo sehnat kvalitní ovoce. Při splnění limitu na domácnost je pěstitelské pálení zatíženo jen poloviční spotřební daní ve srovnání s lihovinami v obchodech.

„Lidé žijící ve společné domácnosti si mohou nechat v jedné sezoně vypálit z vlastní dodané suroviny maximálně třicet litrů stoprocentního alkoholu alkoholu za sníženou sazbu 143 korun za litr čistého lihu," vysvětlila mluvčí Celního úřadu pro Kraj Vysočina Hana Semorádová.

Každá domácnost si tak může ročně nechat legálně vyrobit šedesát litrů padesátiprocentní pálenky se sníženou sazbou daně, limit však platí i pro ty, kdo během roku navštíví více pálenic. „Za překročení tohoto limitu může být udělena až půlmilionová pokuta," varuje Semorádová.

Cena za pálení liší podle jednotlivých pálenic, ale třeba i dle množství dodaného kvasu, jeho kvality a dalších služeb. Obecně však lze říci, že litr padesátiprocentního destilátu z vlastního kvasu nepřijde pěstitele i s daní na více než na sto padesát korun.

Přivezte jen plody, o další se postaráme

Mnohé pálenice navíc nabízejí další služby. Stále častější jsou například kvasírny, do nichž si pěstitel přiveze pouze ovoce a o jeho omytí, rozmělnění a případné vylisování se postará pálenice. Palírník také kvas připraví a dohlíží na jeho zrání „Je to sice práce navíc, ale já i zákazník máme jistotu, že bude výsledek nejlepší možný," říká Stanislav Marek, který zastává též post v předsednictvu Unie destilatérů.

Součástí pálenic se tak stávají různé myčky, drtiče, lisy, odpeckovávače, kvasné haly či tanky. „Dnes už je to tak, že k nám devadesát procent zákazníků přiveze jen ovoce a kvasí to u nás," popsal Marek, jehož zaměstnává také pozice místostarosty na radnici v Novém Městě na Moravě.

Podle Vratislava Novotného se sázka na komplexní služby provozovatelům pálenic vyplatí. „Na přípravě kvasu pracujeme společně. Lidé vidí, že děláme všechno pro to, aby získali co nejkvalitnější pálenku, a řeknou si to mezi sebou," míní Novotný.

Zejména v případě jablek nabízejí pálenice kvašení moštu ve velkých hermeticky uzavřených nádržích, takřka všude dnes vyhoví i těm, kdo chtějí být přímo u procesu destilace. „Zákazníci to mají rádi. Chtějí vidět výrobu od začátku do konce, vědí, z čeho dělám a jak to dělám," komentoval Hrdlička.

Možná ještě víc než na pověsti ale záleží úspěšnost sezony na počasí, a tedy na úrodě a kvalitě ovoce. Například vloni se mnohde projevily jarní mrazíky, špatné bylo i babí léto, které neumožnilo některým druhům ovoce získat potřebný cukr.

V kampani mezi loňským červencem a letošním červnem bylo v pálenicích na Vysočině vypáleno přesně 167 586 litrů stoprocentního alkoholu a do státního rozpočtu tak ze spotřební daně doputovalo téměř čtyřiadvacet milionů korun. „O rok dříve však bylo na Vysočině vyrobeno téměř 237 tisíc litrů alkoholu a do státního rozpočtu bylo odvedeno o deset milionů korun více," uvedla mluvčí celníků Semorádová.

Velké rozdíly panují i mezi jednotlivými pálenicemi, nejúspěšnější z nich vyrobila vloni podle celní správy sedmnáct a půl tisíce litrů stoprocentního alkoholu.

Rozhodne počasí

Co se týče prognóz dalšího vývoje sezony, lze názor oslovených majitelů pálenic charakterizovat jako opatrný optimismus. Přes dobrý nástup totiž o tom, kolik si pěstitelé ovoce nechají vyrobit pálenky, rozhodují zejména pozdní odrůdy jablek a švestky.

„Vypadá to, že dlouhotrvající sucha ovoce dost poškodila. Jablka jsou malá a padají, stejné je to se švestkami," pozoruje s obavami ovocné stromy Čestmír Hrdlička, jehož pálenice leží přímo v nivě řeky Jihlavy. „Hodně ale záleží na lokalitě. Třeba tady dole u řeky, kde je vlhčeji, je ovoce krásné. O pár metrů výš na kopci jsou ale švestky scvrklé a padají," říká.

„Uvidíme, jaké to bude dál. ale třeba letní jablka jsou dost moučnatá a na moštování se moc nehodí," všiml si Vratislav Novotný.

Stanislav Marek věří, že příděl vody z posledních dnů situaci ještě zachrání. „Soudím tak podle stromů na své zahradě. Snad to tak špatné nebude a ovoce budeme mít dost," doufá.