Tímto začala největší investiční akce letošního roku v Třešti. Kompletní rekonstrukce ulice za necelých 40 milionů korun. Finančně se na ní podílí nejen město Třešť, ale rovněž Kraj Vysočina. Zhruba půl roku bude řidičům tato ulice zapovězená. Také lidé, kteří v opravované ulici a v přilehlých ulicích žijí, budou muset vzniklé komplikace na přechodnou dobu akceptovat.

Kolem zámku

Pro lidi v lokalitě byla v minulých týdnech zřízena objízdná cesta kolem zámecké zahrady z ulice v Kaštanech. Cesta byla vyspravena a zpevněna, aby nápor aut zvládla. Vjezd je pouze na povolení městského úřadu. „Pokud mají lidé v dotčené části Třeště nemovitost, mohou o povolenku na úřadě zažádat," uvedl starosta města Vladislav Hynk. Také značka u zámeckého parku upozorňuje na to, že s sebou řidiči musí mít potřebné oprávnění.

Lidé, kteří žijí v lokalitě u hřbitova budou spíše využívat křížovou cestu kolem zahrad. Jedním z nich je Hynek Novotný, který žije s rodinou ve Vozábově ulici. „Je to určitá komplikace, ale naše rodina se pohybuje převážně pěšky, tak v tom nevidíme takový problém. Při použití automobilu využijeme trasu kolem zahrádkářské kolonie, která navazuje na Partlicovu ulici," popsal způsob dopravy z rekonstruované části města Novotný.
Právě Partlicova ulice, která je jednosměrná, bude po dobu rekonstrukce změněna na obousměrnou. Mělo by to podle vedení třešťské radnice rovněž některým lidem v lokalitě ulehčit.

Přes Jihlavu

Oficiální objízdná trasa pro ostatní dopravu vede přes Jihlavu. Dále se lidé do Stonařova z Třeště mohou dostat z Pavlova. Na konci března se město sešlo s lidmi v kině Máj a s nutnými omezeními a opatřeními je seznámilo.

A co všechno se bude v ulici dělat? Práce by měly trvat až do konce října letošního roku. Firma PORR by měla do podzimu opravit chodníky, vodovod, veřejné osvětlení a kanalizaci, která bude oddělena na splaškovou a dešťovou. Budou se pokládat HDPE trubky pro optickou síť. Podél silnice u zámeckého parku vzniknou nová parkovací stání a bude upraveno malé náměstíčko v horní části ulice. V závěru rekonstrukce přijde na řadu investice Kraje Vysočina, kraj nechá v ulici položit nový asfaltový povrch. Na opravách se bude podílet rovněž firma E.on, která v horní části ulice položí nové elektrické rozvody. Za šest měsíců by mělo být hotovo.