Zhruba před měsícem mohli taxikáři v krajském městě poprvé skládat zkoušky, které jim umožní provozovat na území Jihlavy taxikářské služby. Podle vedoucího dopravního odboru jihlavské radnice Jána Tinky však žádný z přihlášených taxikářů neuspěl. Ve čtvrtek od 8.30 mají šanci na reparát.

„Na první zkoušku v půlce října se přihlásili čtyři zájemci. Neuspěl ani jeden. Na termín 13. listopadu jsou nahlášeni tři zájemci," uvedl vedoucí dopravního odboru Tinka. Nová vyhláška města nabyla platnost 1. září a taxikáři mají nyní osmnáct měsíců na to, aby si zkoušku doplnili. Pokud to neudělají, nemohou taxislužbu v Jihlavě provozovat.

„První termín bylo pro přihlášené spíše takové testovací kolo. Největší problém jim dělaly právní předpisy," doplnil Tinka. Do druhého kola se prý přihlásili ti, kteří v prvním neuspěli. Mají tak možnost jako první získat osvědčení s platností na pět let. Za zkoušky taxikáři neplatí.

„Jediné, co musí zaplatit, je 500 korun za vydání osvědčení řidiče taxislužby po úspěšném složení zkoušky," doplnil Tinka. Řidiči musí složit zkoušky z místopisu, obsluhy taxametru a z právních předpisů, upravujících provozování taxislužby.

Nový systém má upřednostnit ty řidiče, kteří se vyznají ve městě a umí obsloužit taxikářské auto. Podle některých řidičů však zkouška všechny problémy nevyřeší. „Kdo bude chtít zákazníka ošidit, tak si cestu najde. Když povezu cizince nebo opilého člověka, tak ten nepozná, kudy ho vezu," myslí si jeden z oslovených taxikářů, který však nechtěl být jmenován.

Testy obsahují celkem padesát otázek a řešitelé mají na jejich vypracování šedesát minut. Hodnocení je přísné, z místopisu a právních předpisů mohou řidiči ztratit pouze dva body, z obsluhy taxametru se mohou zmýlit pouze jednou. Soubor testových otázek najdou zájemci na stránkách města Jihlavy, správné odpovědi najdou v odkazech na jednotlivé zákony.

Letos je vypsán ještě jeden termín, a to 4. prosince.