Zaujme zejména sto odrůd jablek. Symbolizují stoletou historii Základní organizace Českého zahrádkářského svazu v Telči. Nebylo složité je sehnat? „Normálně by to asi bylo těžké, ale máme takové dva borce, že to není problém. Myslím, že kdyby na to přišlo, dali by dohromady i dvě stě,“ usměje se zahrádkář Jiří Špaček. Mluví o Dušanovi Sochovi z Žirovnice a zejména pak o Ladislavu Dufkovi z Telče. Ten je už pětadvacet let předsedou telčských zahrádkářů a na výstavě má hned několik parádních kousků, nejen jablek.

Vysoké Studnice leží na hlavním silničním tahu z Jihlavy na Brno, obec ale projíždějící auta míjí.
Rodáci z Vysočiny jsou smutní: koronavirus jim zrušil setkání

Výstava je tematicky rozdělená na čtyři roční období a je neprodejná. Chystala se několik měsíců. Návštěvníci dostanou ochutnat mošt a mohou si odnést jablko, vstupné je přitom dobrovolné. A zájem je značný. Do Hasičského domu už za den a půl zavítaly stovky lidí, místních i turistů. „Kolikrát vidíme, že sem děti přijdou s maminkou a odpoledne se přijdou podívat na totéž, ale s babičkou,“ pozoruje Ladislav Dufek.

Zatímco pro veřejnost dnes v pět odpoledne výstava končí, zítra si jí ještě přijdou prohlédnout děti ze školy, těch bude kolem dvou set. Stejně jako děti, i dospělí návštěvníci se mohou na výstavě dozvědět i řadu zajímavostí. „Když se nás někdo zeptá a my to víme, rádi odpovíme,“ říká Ladislav Dufek, načež jeho kolegové dodávají, že on ví všechno. O přátelské atmosféře, která mezi zahrádkáři panuje, nemůže být v tu chvíli pohyb.