Až do konce září potrvají dopravní uzavírky v telčské Štěpnici. V poslední srpnové dekádě skončí opravy silnic ve Slavatovské a Třebíčské ulici, na ty pak naváže rekonstrukce dvou tamních křižovatek u hotelu Pangea a u výkupu.

Jak budou vypadat uzavírky a případné objížďky, zatím není úplně jasné. „Stále se o tom jedná, oficiálně ještě nic není dohodnuto. Nejprve se má začít s rekonstrukcí křižovatky ulic Jihlavská a Slavatovská. Jihlavská ulice možná bude několik dní uzavřená, to se zatím neví. Silnice první třídy ale vždy zůstane průjezdná jedním jízdním pruhem," nastínil telčský starosta Roman Fabeš s tím, že řidiče zřejmě opět nemine objízdná trasa přes Mrákotín.

Po dokončení křižovatky u hotelu Pangea se bude pokračovat na druhé křižovatce ulic Třebíčská, Staňkova a Na Posvátné. „To znamená, že v Telči vždy bude jen jedno dopravní omezení. Rekonstrukce jedné křižovatky potrvá asi dvacet dnů," doplnil Fabeš.

Řidiči tak stále musí při průjezdu Telčí počítat s menším zdržením a dopravními komplikacemi v místech, kde se pracuje. Zatím ale podle policejní mluvčí Dany Čírtkové v Telči k žádným vážným problémům nedošlo. „Občas se stane, že se vytvoří kolony, ale je to spíše nárazové v dopravní špičce nebo o víkendech, kdy lidé jezdí na dovolené. Loni, kdy byla Štěpnice půl roku uzavřená, byla situace ve městě podstatně horší. Někdy mě mrzí, že řidiči na dopravní omezení nadávají, ale pak jsou schopni vjet na červenou do protisměru a podobně," přiblížil starosta Fabeš.

A jak se žije ve Štěpnici, která loni prošla kompletní proměnou? „Aktuální opravy už moc nevnímáme, ale je fakt, že další rekonstrukce křižovatek mě moc netěší. Ovšem loni touto dobou to tady bylo strašné, byly tu rozkopané silnice i chodníky, nedalo se pořádně nikam jít," řekla Eliška Ambrožová. A dodala: „Teď jsme se vším moc spokojeni. Po starých chodnících se nedalo pomalu chodit, problém měli hlavně senioři. Na silnici byly hluboké díry s kalužemi. Ty dva roky ta všechna omezení musíme vydržet, ale je to jen pro naše dobro."

Lidé se ještě během podzimu dočkají nových chodníků ve Slavatovské ulici. Městu se totiž nedávno podařilo získat dotaci ve výši 2,5 milionu korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Letos bude dokončen průtah Štěpnicí, dále zřejmě přijde na řadu rekonstrukce Hradecké ulice. V tomto místě by dokonce měly vzniknout dva kruhové objezdy.

ZUZANA MUSILOVÁ