„V pondělí si tady byli filmaři upřesnit detaily, jinak na obhlídce už tady předtím byli asi pětkrát. Nic bližšího k tomu zatím nevím. Jen to, že se začne zhruba za měsíc," uvedl kastelán telčského zámku Bohumil Norek.

Zájem o telčskou renesanční památku letos projevili i filmoví producenti, kteří mají na starost pokračování seriálu o Borgiích. Ti už jednou v Telči natáčeli. „Natáčení v Telči zatím naplánované nemají, ale není vyloučeno, že se to nemůže změnit. Teď filmují na jiných lokalitách v České republice," doplnil kastelán.

Telč je pro filmaře velmi atraktivní. Natáčela se tam řada filmů a pohádek. Z těch nejznámějších je to například Až přijde kocour, Jak se budí princezny, Pyšná princezna, Z pekla štěstí, z těch nejnovějších pak Dům U Zlatého úsvitu. „Je dobře, že se filmaři do Telče, a hlavně na zámek, vrací. Jde o atrakci, díky které se může zvýšit návštěvnost," dodal Norek.

Do Telče se letos symbolicky vrátila i oblíbená pohádka režiséra Zdeňka Trošky Z pekla štěstí. Tentokrát ovšem v podobě výstavy filmových kostýmů.

ZUZANA MUSILOVÁ