Předseda občanského sdružení Georgii Agricola a vedoucí jihlavských dělostřelců David Kočka zažívá zajímavé léto. Ani na nadcházející víkend určitě nezapomene.

Prozraďte, čím dělostřelci Jihlavany překvapí?
Dnes večer dojde k něčemu, co Jihlava ještě neviděla a neslyšela. Na padesátinách jednoho našeho kamaráda, v jehož zámečnictví si necháváme vyrábět hlavně na kanony, zazní padesát ran na jednu salvu. Unikátní je to v počtu zbraní na jednom místě. Budeme tam mít celý zbrojní arsenál. Vše se odehraje v 19 hodin na tenisovém hřišti v restauraci Na Formance na Horním Kosově.

Můžete přiblížit, co lidé uvidí?
Těchto padesát zbraní je ukázka naší dvacetileté práce. První dělo, houfnici, jsme vyrobili v roce 1993 a dodnes funguje. Postupně se vyráběly další typy kanónů a počet se rozšířil na padesát. Toto číslo je asi konečné.

Co dalšího vás o víkendu čeká?
V sobotu se uskuteční tajemné prohlídky jihlavského podzemí, a to ve 14, 15 a 16 hodin. Chybět nebudou přednášky o typech palných zbraní. Lidé od 13 do 18 hodin mohou přijít i do Věžní ulice. Tam budeme razit jihlavskou kontramarku, což je replika středověké raznice v podobě ježka. Bylo to osvědčení o potvrzení ryzosti mince

Jaká je návštěvnost katakomb?
Myslím si, že podobná jako v minulých letech, to znamená, že to opět bude asi 20 000 tisíc lidí ročně. Speciální noční prohlídky se setkaly s úspěchem, kapacita byla vždy okolo 90 procent. Na prohlídku pro 135 lidí jich vždy přišlo přes 100. Konečná čísla návštěvnosti budeme mít samozřejmě v prosinci.

Vy jste v červenci zažil natáčení pro Českou televizi, konkrétně pro pořad Pološero se známým reportérem Stanislavem Motlem. Jaké to bylo?
Byla to moje premiéra. Bylo zajímavé poznat, jak takové natáčení probíhá. Úsměvné bylo, když nás navlekli do německých uniforem, a my jsme několik hodin běhali po katakombách. Celé natáčení trvalo šest hodin. Tento díl pořadu se věnuje místům spjatým s činností německé armády za druhé světové války. Odvysílán by měl být teď na podzim, bližší informace ale nemám.

Stanislav Motl má znovu přijet do Jihlavy.
Ano, chystáme s ním autogramiádu jeho nové knihy Strážce brány, která je o jihlavském podzemí a jeho tajemstvích. Nyní probíhá dotisk knihy.

Našla by se úsměvná historka 
z natáčení Pološera?
Na Hrádečku na Heulosu štáb natáčel s herci oblečenými v německých uniformách dobovou scénu. Stálá služba objektu na ně vyběhla s tím, co tam dělají v esesáckých uniformách. Takže televize měla co vysvětlovat. Natáčení v katakombách byl přítomen záhadolog Ivan Mackerle. Podzemí zkoumal termokamerou a dalšími přístroji. To už jsem ale zažil.

Co jiného se vám z letošní sezony zapsalo v paměti?
Vrcholem sezony pro desítku jihlavských dělostřelců bylo účinkování se symfonickými orchestry na zakončení 54. ročníku Smetanovy Litomyšle. V Čajkovského sonátě 1812 jsme podle předepsané partitury stříleli přesně na takty, měli jsme na to pomocnou dirigentku. Tentokrát jsem byl převlečený za ruského důstojníka.

ZUZANA MUSILOVÁ