Lidé z Jihlavské astronomické společnosti (JAS) jsou ale hlavně srdcaři, kteří astronomii jako takovou dostali do povědomí jihlavské veřejnosti a díky svým aktivitám se jim podařilo vytvořit jeden z důležitých střípků vzdělávacího a kulturního života ve městě. Pro lidi, co mají rádi toulání po hvězdách, si připravili opravdové lahůdky v podobě akcí a setkání s předními osobnosti z oboru.

Dalo by se říct, že hvězdárna je tak trochu černou kaňkou na jinak úspěšném působení jihlavských amatérských astronomů. Ti by ji teď chtěli zkusit vymazat. „V současnosti se JAS snaží znovu iniciovat otevření veřejné diskuse o vzniku alespoň malé veřejné hvězdárny v Jihlavě. Aktuálně jsme zahájili jednání s nově zvoleným vedením města,“ vysvětlil Miloš Podařil. Toto téma se do Jihlavy vrací po několika letech.

Káčko - kontaktní centrum pro uživatele drog v Jihlavě.
V K-centru oslavili dvacet let. Přijela i dokumentaristka Třeštíková

Už mezi roky 2006 až 2008 totiž Kraj Vysočina chtěl postavit vědecko-popularizační centrum s názvem Vesmír Vysočiny, kde by mimo byla vybavená hvězdárna a digitální planetárium. „Přestože se nacházel mezi tehdejšími třemi strategickými projekty kraje, změna ve vedení velice rychle vedla k ukončení tohoto záměru. Veškeré následné snahy o hledání jiného řešení bohužel zkrachovaly také,“ doplnil Podařil.

Co se naopak jihlavským amatérským astronomům opravdu povedlo, je vyhledávaný a známý astronomický dětský tábor. Koná se na základně jihlavské domu dětí a mládeže na Hájence v Černých lesích u Brtnice. V průběhu let se stal skutečnou špičkou ve své kategorii a je o něj velký zájem. Veřejnost si velmi oblíbila také pozorování na vyhlídkové terase brány Matky Boží. Vždy, když se na obloze objeví zatmění Měsíce nebo Slunce nebo další zajímavé jevy, na místo v centru Jihlavy se vypraví desítky lidí, a to i těch přespolních.

Dobrovolníci z JASu mají na svém kontě také nejrůznější další aktivity pro zájemce o astronomii. Třeba přednášky, happeningy, workshopy a podobně. Jen pro zajímavost, v minulém roce společnost uspořádala jednapadesát akcí pro veřejnost, které navštívilo více než dva a půl tisíce lidí.

„Ačkoliv JAS vznikla hlavně proto, aby zpopularizovala astronomii a příbuzné vědní oblasti, můžeme se pyšnit i několika členy, kteří svou odbornou prací vynikají rámci České republiky, ale i v mezinárodním měřítku. Mezi našimi členy jsou například skvělí astrofotografové, kteří své dovednosti aktivně předávají příští generaci v rámci speciálních workshopů při astronomickém táboře,“ pochlubil se Podařil. Zapomenout se ale nesmí ani na práci Jana Schilhaba, který má na svém kontě objev tří dosud neznámých proměnných hvězd.

V noci z pátku na sobotu řidiči po dálnici mezi Velkým Beranovem a Měřínem neprojedou.
Dálnice bude neprůjezdná. Ředitelství silnic a dálnic upraví nadjezd u Kozlova

Jak uvedl Miloš Podařil, JAS v současností disponuje velice výkonným vybavením pro astronomická pozorování. Mezi dalekohledy je například velký 0,3m zrcadlový dalekohled na digitální montáži, speciální dalekohledy pro pozorování Slunce, nebo celá řada menších mobilních dalekohledů, které využívají pro veřejná pozorování a také pro astronomické výjezdy na nejrůznější akce.

Ti, které baví pozorovat oblohu, se mohou těšit na sérii jarních přednášek. V březnu do Jihlavy přijede Petr Scheirich s tématem Historie navigace. Mezi dalšími přednášejícími bude Jiří Grygar nebo Tomáš Přibyl.