Vánoční stromy rozzářily mnohá náměstí na jižní Moravě a Vysočině. Tradici starou skoro devadesát let založil spisovatel a novinář Rudolf Těsnohlídek. „V lese u Bílovic nad Svitavou nedaleko Brna totiž našel odložené nemluvně. Právě kvůli tomu, že se to stalo v předvánoční době a pod smrkem, který je symbolem Vánoc, se Těsnohlídek rozhodl uspořádat sbírku pro opuštěné děti pod vánočním stromem," sdělil Pavel Kováč, který se historií vánočních stromů na Moravě dlouhodobě zabývá.

Díky sbírce se v roce 1924 poprvé rozzářil Vánoční strom republiky. Bylo to na náměstí Svobody v Brně. Novinka se začala šířit ještě téhož roku. „Své stromy ohlásily jen několik dnů po Brně také Jihlava, Tišnov, Znojmo, Klobouky u Brna a Blansko. O dva roky později se připojil Hodonín," sdělil Kováč.

Tradici přerušil až vznik protektorátu Čechy a Morava. „Sporné jsou také roky 1945 až 1948. Symboly Vánoc se ale zřejmě v Brně stavěly i v tuto dobu. Komunistům se vánoční stromy nehodily. Prý proto, že dětem se daří dobře a není proto potřeba pořádat sbírky. Jehličnany se tak vrátily na náměstí až po roce 1989," doplnil Kováč. Podle jeho záznamů na náměstí Svobody dosud stálo okolo čtyřiceti vánočních stromů.

Letos do Brna doputovala šestnáctimetrová jedle ojíněná, kterou podle tradice daroval Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny. „Je to čtyřiadvacátý strom v řadě z jejich lesů," doplnil Kováč.

Brno na strom vloni koupilo vlastní dekorace. Ozdoby využije ještě pět let. Jedli zdobilo osm lidí čtyři a půl dne. To, jak strom bude vypadat, ale určili ještě před zdobením. „Dopředu jsme znali jeho parametry. O rozmístění ozdob rozhoduje hlavně vzrůst stromu. Na brněnský strom se vešlo sedmdesát tisíc LED žárovek," uvedl šéf firmy, která strom zdobila, Igor Páleník.

Práce ve výškách

Dekoratéři museli mít školení na práci ve výškách. „Když jsme nasazovali špici, byla plošina ve výšce sedmnáct metrů. Není to jednoduché, v takové výšce s ní vítr kymácí," sdělil Páleník. Dodal, že problémy měli hlavně se zloději. „Ozdoby, které jsme měli připravené pod stromem, rozkrádali," dodal Páleník.

Šestnáctimetrový stříbrný smrk, zdobící letos jihlavské Masarykovo náměstí, pochází z nedaleké Vojanovy ulice. Zdobí ho asi sedmadvacet kusů světelných řetězů o délce 540 metrů. Doplňuje je dalších dvaasedmdesát svítících ozdob.

V Pelhřimově na Masarykově náměstí letos stojí čtyřicet let starý smrk. Pochází ze Salačovy Lhoty na Pacovsku, kde rostl na obecním pozemku. „I přesto, že jsme letos vybrali strom ze vzdálenějšího místa, jeho přeprava přes Lukavec a Košetice až do Pelhřimova byla úplně bez problémů," řekla vedoucí střediska odpadového hospodářství a údržby města Eva Hamrlová.

Druhý nejvyšší živý vánoční strom v České republice roste před budovou Vyšší odborné školy a Průmyslové školy technické ve Žďáře nad Sázavou. Smrk je kolem čtyřiadvaceti metrů vysoký. „Letos nás předstihl strom v Kvildě, takže už jsme druzí," vysvětlil ředitel školy Jaroslav Kletečka. Strom před školou lidé zdobí čtrnáctý rok. „I letos nám s tím pomohli hasiči se svou technikou," doplňuje Kletečka.

V Bystřici nad Pernštejnem na Žďársku lidé dříve zdobili strom, který tam rostl. „Musel ale ustoupit stavebním úpravám náměstí. Proto strom nyní dovážíme," informoval bystřický starosta Karel Pačiska.

V Novém Městě na Moravě na Žďársku nemusejí stromek shánět. „Myslím, že náš rostlý smrk rozhodně patří k nejvyšším," popsal třiadvacetimetrový strom novoměstský starosta Michal Šmarda.

Ve Slavkově u Brna na Vyškovsku se snaží šetřit. Kvůli tomu ale řeší problémy s vandaly. „Nazdobený strom u nás stojí celý rok. Výzdobu nesundáváme, odpadávají tak náklady za nastrojení. Někdo však dekorace během roku poškodil," uvedl ředitel slavkovských technických služeb Radoslav Lánský.

Strom od domu

Z Ctidružic na Znojemsku přicestovala na Horní náměstí ve Znojmě čtrnáctimetrová jedle. „Už druhý rok zdobí Horní náměstí namísto Masarykova. Radnice přesunula hlavní adventní program i stánky na větší znojemské náměstí kvůli hudebním a kulturním akcím," sdělila znojemská mluvčí Zuzana Pastrňáková. Dodala, že strom zdobí šestatřicet tisíc světel. „Výzdobu tohoto stromu, i ostatních jedenácti ve znojemských městských částech, má na starosti externí firma," upřesnila Pastrňáková.

V Lysicích na Blanensku stojí na náměstí šedesát let stará a třináct metrů vysoká jedle. „Rostla u jednoho z domů v Lysicích, ale už byla moc velká a překážela," uvedl Emil Škrobánek, jednatel organizace Hospodářské a vzdělávací besídky, která má vánoční strom na starosti.

Už v říjnu stál ve Strachotíně na Břeclavsku vánoční strom. Na jižní Moravě byl letos první. „Každoročně stromek staví místní hasiči," uvedla strachotínská starostka Lucie Danihelová.