Co Kraj Vysočina opravdu chce? Tento transparent si na sebe v sobotu ráno vzala Lucie Stránská z brzkovského spolku Naše budoucnost bez uranu. Chtěla tím poukázat na určitý paradox. „Kraj na jedné straně podporuje čistotu kraje a na druhé straně na podzim schválil jeden z prvních kroků v procesu otevření nového uranového dolu, kdy bez připomínek odsouhlasil plochu pro těžbu v politice územního rozvoje," připomněla Stránská, které se společně s dalšími občany zasazuje o to, aby uranový důl v obci otevřený nebyl.

Do úklidu obce se proto v sobotu zapojilo asi třicet místních občanů. Někteří si nezapomněli vzít pásku s radioaktivním symbolem nebo tričko. Jedním z uklízejících byl i Josef Novotný, který má ve svém postoji jasno. „Uran tu nechci, doteď tu byl klid a ten tu chci i nadále. Je proto potřeba na to upozorňovat při každé příležitosti," sdělil rázně místní občan.

Uran stmeluje

S tím souhlasí také Stránská. Podle ní uranové téma místní občany stmeluje. „Minimálně když dojde téma konverzace, tak uran je vděčné téma. O tom se dá bavit pořád. Většina obyvatel má v tomto směru jasno a uranový důl tu nechce. Samozřejmě se najdou i výjimky, ale to je všude," potvrdila Stránská s tím, že aktivita místních zdaleka neutichá. Naopak, chystají se akce nové.

„V sousední Věžnici chystají na čarodějnice zajímavou akci. Místo čarodějnic budou pálit uranovou věž," prozradila mladá aktivistka. Jak to mají v nedaleké obci vymyšlené, Stránská přesně neví. Nicméně se tam vždy pálí vysoká hranice ze dřeva, takže je pravděpodobné, že tentokrát bude mít hranice podobu uranové věže. „My se k tomu asi také nějak připojíme, uvidíme," dodala Stránská.

V Brzkově nyní všichni čekají, až Diamo požádá o rozšíření chráněného ložiskového území. Potom budou pokračovat v aktivitách. „K tomu by mělo dojít ještě do konce dubna, takže to nebude tak dlouho trvat," uzavřela Stránská s tím, že by o osudu vesnice měli rozhodnout místní občané sami. Zvláště v tak zásadní otázce, jako je případná těžba uranu.

U Brzkova se uran těžil v 80. letech minulého století, poté důl prošel revitalizací. O jeho znovuotevření se začalo mluvit loni na jaře.