Dlaždice, které jsou na pohled k nerozeznání od parket, jsou velmi oblíbené. „To je jednoznačně současný trend,“ potvrdil obkladač Pavel Blažek z Dlouhé Brtnice, který rekonstruuje koupelny po celé Vysočině. Obkladačky prý lidé volí často bílé, šedé nebo hnědé. Doba, kdy se každá druhá koupelna v Jihlavě dělala v oranžové barvě, je již minulostí.

Dalším trendem poslední doby je dlážděná sprcha s odtokovým kanálkem. „Někde to nejde, třeba při rekonstrukci v paneláku, ale ve většině případů se už sprchová vanička nepoužívá,“ vysvětlil Blažek. Výhodou současných sprchových koutů je bezbariérovost i finanční stránka. „Během pár let jsme vyměnili dvě sprchové vaničky. První byla laciná, ale druhá měla být jedna z nejlepších, a také nevydržela,“ podělil se o vlastní zkušenost jeden z čtenářů Deníku.

K zásadní rekonstrukci koupelen se přistupuje nejčastěji po dvaceti až třiceti letech. „Je to nutnost, protože voda byla vedená v železných trubkách a ty postupem času zarůstají,“ vysvětlil Pavel Blažek a dodal: „Dnes se voda vede v plastových trubkách a životnost koupelny je prakticky neomezená.“

Jen výjimečně se stane, že se udělá díra ve vaně nebo se vyskytne podobná závada. „Za dvacet let jsme řešili prasklou vanu asi dvakrát,“ vzpomněl Blažek. Dnes dělané koupelny se tak zřejmě budou rekonstruovat až se změnou generace jejich uživatelů nebo ve stáří, kdy lidé často chtějí vyměnit vanu za sprchový kout.

Kdo by si ale dneska řekl, že zítra začne s rekonstrukcí, nepochodí. „Děti chtějí studovat a nejsou řemeslníci. Je to stejné u obkladačů, elektrikářů i instalatérů,“ řekl Blažek, který má diář plný na čtyři měsíce dopředu. Rekonstrukci je tedy potřeba naplánovat, na druhou stranu má člověk dost času si vše důkladně promyslet.

Centrum Třeště je plné výtluků.
OBRAZEM: Výtluky v Třešti opraví, ale hned se udělají nové