Nejzásadnější z nich udělalo uskupení Forum Jihlava, které změnilo lídra. Volební strana Změna pro Jihlavu změnila pořadí v čele kandidátky bez změny lídra, hnutí ANO nahradilo jednoho z kandidátů. Informoval o tom mluvčí magistrátu Radek Tulis.

Jednašedesátiletého pedagoga a organizátora kulturních akcí Milana Koláře nahradila na kandidátce Fora Jihlava devětadvacetiletá šéfka divadla DIOD Karolína Koubová. V případě volebního úspěchu by tak Jihlava mohla mít první primátorku. „Principy otevřené diskuse a akceptování názoru obyvatel města považujeme za nejdůležitější. Dokladem toho, že forum nám funguje, je i aktuální změna na pozici lídra kandidátky. V rámci diskusí jsme se shodli, že musíme dát větší prostor mladým, kteří mají nám všem co nabídnout," uvedl Kolář.

Forum Jihlava vzniklo na základě uskupení Krásná Jihlava, které uspělo v minulých volbách. Sedmatřicetimístná kandidátka je složena z nezávislých kandidátů bez politické příslušnosti. Podle Koubové není hybnou silou Fora stranická příslušnost, ale touha po skutečně kulturním městě. „Mým vzorem jsou evropská města, jako například Graz, kde pochopili sílu kultury, která pomáhá rozvoji všech dalších odvětví," řekla Koubová.

Voliči v krajské Jihlavě budou při podzimních komunálních volbách vybírat nové zastupitele zřejmě z 12 kandidátek. Do dneška mohly strany provádět změny na kandidátkách, registrace se uskuteční do 23. srpna. Ve volbách v roce 2010 se o křesla v městském zastupitelstvu ucházelo rovněž 12 politických stran a seskupení, z nichž uspěla polovina.

O 37 míst v zastupitelstvu se bude ucházet 417 kandidátů. Jména lídrů kandidátek registrační úřad nezveřejnil. Podle informací jednotlivých stran povede kandidátku ČSSD současný náměstek primátora Rudolf Chloupek, následuje ho bývalý primátor Vratislav Výborný. V barvách ODS kandiduje na prvním místě současný primátor Jaroslav Vymazal. Lidovci zvolili do čela sládka jihlavského pivovaru a krajského předsedu KDU-ČSL Jaromíra Kalinu.

Kandidátku TOP 09 vede 
v Jihlavě jednatelka Domu kultury odborů Věra Podhorská. Komunisté mají na prvním místě kandidátky dlouholetého zastupitele Pavla Šlechtického. Lídrem koalice zelených a Pirátů je podnikatel Vít Prchal.

Hnutí ANO dalo do čela podnikatele Radka Popelku 
a Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury povede do voleb plánovač společnosti Bosch Michal Suchý. Stranu svobodných občanů povede v Jihlavě do voleb servisní mistr Pavel Paulát. Další nově sestavenou kandidátku Společně pro Jihlavu povede bývalý člen ODS, podnikatel Jan Tesař a lídrem kandidátky Změna pro Jihlavu je úředník Jiří Týma.

Magistrátu v tomto volebním období vládne koalice ODS, ČSSD a KDU-ČSL. 
V sedmatřicetičlenném zastupitelstvu má ČSSD, která 
v roce 2010 volby vyhrála, 
11 mandátů, druhá ODS deset, třetí KSČM obsadila sedm křesel. TOP 09 získala čtyři křesla, Krásná Jihlava tři 
a KDU-ČSL dvě.