Potýká se se závažnými zdravotními problémy, je svobodnou matkou dvou dětí a málem přišla o střechu nad hlavou. Pomohla jí až havlíčkobrodská Charita. Markéta je jeden z mnoha příkladů toho, že Tříkrálová sbírka opravdu pomáhá.

„Sešlo se mi toho v jednom životním období hrozně moc. Měla jsem často nemocné děti, mám syna a dceru, a ocitla jsem se na úřadu práce. Protože když jste dlouhodobě s dětmi doma, tak to zaměstnavatelé moc netolerují," začala vyprávění osmatřicetiletá žena. V té době pobírala dávky hmotné nouze a zároveň se domáhala na otci svých dětí výživného za tři roky. Když výživné na děti dostala, o dávky hmotné nouze přišla a začaly také zdravotní problémy.

OPERACE A CHEMOTERAPIE

„Tehdy mi zjistili, že mám rakovinu vaječníku, takže přišla operace a chemoterapie. Bylo to náročné a dostala jsem se do problému s placením nájmu. Hrozilo nám, že zůstaneme na ulici," popisovala Zvolánková.

Situace byla komplikovaná, proto se s prosbou o radu obrátila na humpolecký orgán sociálně-právní ochrany dětí. A i když nebyla v jeho evidenci, tak úřad kontaktoval takzvanou Šipku, což je sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi při Oblastní charitě Havlíčkův Brod.

Díky výtěžku Tříkrálové sbírky tehdy mohla brodská Charita zakoupit nové auto pro Šipku.

„S tímto autem potom naše pracovnice jezdila k paní Zvolánkové domů. A kromě toho část výtěžku z tříkrálové sbírky je určena na řešení akutních situací, a to byl právě příběh paní Zvolánkové, které hrozilo, že přijde o bydlení. Tak jsme nájem zaplatili a byt byl zachráněn," uvedla mluvčí brodské Charity Aneta Slavíková.

Zvolánková nedá na Charitu dopustit. „Pomohla mi nejen materiálně, ale hlavně po psychické stránce. Dali mi další chuť do života," vyznala se Zvolánková.

Charita ženě pomohla i se zaměstnáním. Nejprve chodila do humpoleckého Střediska charitní pomoci s přezdívkou Šatník, který byl vybudován z výtěžku Tříkrálové sbírky 2015. Na půl úvazku později pracovala pro Šipku i pro Šatník. Vše ale zkomplikovala rozstroušená skleróza, se kterou je momentálně na neschopence.

Tříkrálová sbírka je největší charitativní akcí, kterou organizují jednotlivé regionální oblastní Charity.

Výtěžky se každým rokem zvyšují, a to především díky většímu zájmu dobrovolníků, kteří jsou ochotni sbírce obětovat svůj volný čas.

„Chci ocenit stovky koledníků a všechny koordinátory za jejich čas a nasazení, které koledování věnovali. Letos sbírku provázelo mrazivé počasí, a obcházení domácností vyžadovalo sebezapření," sdělil ředitel Oblastní charity Jihlava Michal Novotný.

Výtěžek jihlavskou Charitu letos opět mile překvapil, protože byl o něco vyšší než loni. Na Jihlavsku, Telčsku a Dačicku se vybralo celkem 1 616 558 korun.

Na Žďársku zajišťuje tříkrálovou sbírku Oblastní charita Žďár nad Sázavou. Letos se po okrese vybralo do 493 kasiček celkem 3 058 807 korun, na koledování se podílelo na dva tisíce dobrovolníků. „Máme obrovskou radost, že se sbírka rozšiřuje do všech koutů okresu a také že je opravdu brána vážně. Všem dárcům patří poděkování," uvedla ředitelka žďárské Charity Jana Zelená.

Na Pelhřimovsku a Havlíčkobrodsku se do tříkrálové sbírky zapojuje Oblastní charita Pelhřimov a Havlíčkův Brod, Farní charita Kamenice nad Lipou a Farní charita Pacov.

Celkem se jim podařilo vybrat 1 121 656 korun.

Štedřejší byli letos lidé i na Třebíčsku. Oblastní charita Třebíč sečetla výsledek letošní sbírky na 2 416 865, což je o 138 177 korun více než loni.