Letošní Tříkrálová sbírka, kterou pořádala jihlavská oblastní charita, bude rekordní, přestože definitivní čísla zatím nejsou známa. V pondělí dopoledne udělá tečku za charitní tříkrálovou sbírkou počítání peněz, které Kašpar, Melichar a Baltazar vybrali přímo v krajském městě.

Průběžný výsledek sčítání ale už teď vykazuje na nový rekord. V dosud rozpečetěných 306 pokladničkách našli organizátoři sbírky 1 095 112 korun. Loňský výnos sbírky byl přitom 1,08 milionu, předloňský 1,02 milionu korun.

V pondělí čeká organizátory počítání peněz, které vybrali koledníci v Jihlavě. „Pokladničky rozpečetíme a výtěžek sečteme tradičně za asistence pracovnice jihlavského magistrátu," přiblížil připravený pondělní program v sídle jihlavské charity Roman Mezlík, koordinátor sbírky za Oblastní charitu Jihlava.

Polepšení Brtnice

Pokud byli jihlavští dárci podobně štědří jako před rokem, kdy darovali téměř 79 tisíc korun, bude mít nový rekord sbírky ve zdejší oblasti hodnotu přes 1,17 milionu. Loni se v Jihlavě otevíralo 35 zapečetěných pokladniček.

Oblastní charita Jihlava organizuje Tříkrálovou sbírku na většině území jihlavského okresu, ale také na Dačicku a Slavonicku.

Nejvýrazněji ve srovnání s rokem 2012 přilepšili do sbírky dárci z Brtnice. Loni tam bylo rozmístěno pět pokladniček a vybraly se necelé tři tisíce korun. Letos se Brtnice mohla chlubit hned sedmnácti družinami tříkrálových koledníků a výtěžkem takřka 37 tisíc korun. „Do Brtnice přišel nový farář, to nám při propagaci a organizaci Tříkrálové sbírky v tomto městě velmi pomohlo," ocenil přínos Brtnických pro zdar sbírky Mezlík.

A připomněl, že jsou na Jihlavsku stále místa, kde Tříkrálová sbírka teprve získává prestiž. „Letos poprvé chodili koledníci v Dolní Cerekvi a v Kozlově. I z příspěvků tamních lidí máme radost," řekl Mezlík. V Dolní Cerekvi se vybralo šest a půl tisíce korun, v Kozlově ještě o téměř dva tisíce víc.

Dobročinnou akci Tříkrálová sbírka pořádá každoročně Charita Česká republika, sbírka je největší dobrovolnickou akcí. Výtěžek sbírky je určen na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším jinak sociálně potřebným skupinám lidí.

Dělení výnosu

Výnos sbírky se rozdělí podle následujícího klíče: 65 procent jde na samostatné a společné projekty farních a oblastních charit v regionech, kde se výnos vykoledoval, 15 procent na projekty diecézních charit, 10 procent na humanitární pomoc, pět procent na projekty pomoci organizované sekretariátem Charity ČR a pět procent na režijní náklady na pořádání sbírky.