V noci ze soboty na neděli zažijeme jednu hodinu dvakrát. Laicky řečeno si budeme moci dopřát hodinu spánku navíc. Dochází totiž k přechodu na zimní čas. O nedělní noci ve tři hodiny se budou přesouvat hodinové ručičky zpět na druhou hodinu.

Pro ty, kteří v noci spí, půjde o změnu příjemnou. Pro ty, kteří musí v noci pracovat, už bude změna času méně příjemnou záležitostí.

V Jihlavě se to týká například i řidiče nočního trolejbusu, který vyjíždí mezi druhou a třetí hodinou ranní. V tuto denní dobu vyjíždí v krajském městě jen jeden. „V našem případě se to týká jednoho spoje. Jezdit budeme podle jízdního řádu, takže to bude znamenat, že daný spoj fakticky pojede v tu noc dvakrát. Jednou podle starého a jednou podle nového času," potvrdil technický náměstek jihlavského dopravního podniku Jaroslav Šetek.

U vlakových spojů k žádným změnám docházet nemusí. České dráhy uvedly, že se změna času dotkne pouze nočních dálkových spojů. Regionálních vlaků se změna nedotkne, protože všechny vyjíždějí až po změně času.

Kromě praktických dopadů změny času se odborníci a lékaři už léta dohadují o tom, jaký dopad má změna času na lidský organismus a biorytmus.

Podle mluvčí jihlavské nemocnice Moniky Zachrlové snáší střídání času každý člověk jinak, zkrátka jde o individuální záležitost. „Někteří lidé jsou citlivější, a vnímají proto více nejenom změny času, ale třeba i změny počasí. Například když déle prší, jejich nálada není tak dobrá, jako když svítí sluníčko," uvedla příklad mluvčí jihlavské nemocnice.

Pravidelný režim

Negativněji mohou vnímat změny času především starší lidé. Výrazné problémy by to však způsobovat nemělo. „Komu by to mohlo způsobit problém, je například labilní diabetik, a to kvůli změně stereotypu, protože má pravidelný režim. Nejde ale opět o výrazný problém," dodala Zachrlová.

Nemocnice Jihlava proto nepředpokládá, že by v souvislosti se změnou času měla o nadcházejícím víkendu očekávat větší příjem pacientů. „Zvýšený ani snížený příjem pacientů kvůli změně času nepředpokládáme, to se změnou nesouvisí," dodala Zachrlová.

V Evropském parlamentu se ovšem začalo už před pár lety hovořit o zavedení jednoho času. Už kvůli tomu, že střídání času nepřináší podle organizátorů iniciativy For Only One Time žádný užitek. „Bylo prokázáno, že úspora energie, která byla dříve uváděna jako důvod pro zavedení dvou časů, je prakticky nulová," vyvrací europoslanec Tomáš Zdechovský z iniciativy nejčastější argument uváděný ve prospěch změny času.

Podle něj i různé studie ukázaly, že změna času vede k nárůstů pracovních úrazů, infarktů a sebevražd u mužů. Rozhodl se proto obrátit na Evropskou komisi s dotazem, zda se nezvažuje na úrovni EU a ve spolupráci s ostatními evropskými zeměmi či celosvětově možnost zavedení jediného času.