A to i kvůli nasvícení sošky svaté Barbory, která je patronou horníků.

Soška je umístěná v horní části tunelu při vjezdu od D1. Tunel bude zcela uzavřený také kvůli nutným opravám technologických zařízení. Zavírat se bude na základě žádosti Ředitelství silnic a dálnic České republiky.

Služby města Jihlavy, které Jihlavský tunel provozují, uzavřou tunel v pondělí v osm hodin ráno. „Pak tunel budou pracovníci služeb mýt a čistit kanalizační vpustě, také vymění žárovky ve stropních svítilnách," přiblížil mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek s tím, že další opravy a servisní práce bude řešit a provádět firma AŽD, s.r.o., „Například provede údržbu bezpečnostní signalizace, elektronické požární signalizace, zabezpečovací signalizace, systémů kamer, rychlostních LED značek vně tunelu, skříní a hlásek SOS, kontrolu a seřízení řídicího systému a vizualizace dohledu, bezpečnostní konvergenční měření tunelu a tak dále," dodal Málek.

Stanovená objížďka bude vedena ve dvou objízdných trasách. První trasa povede od Pelhřimova, a to po ulicích Žižkova, U Cvičiště, Hamerníkova a Jiráskova. Druhá trasa povede po přivaděči od D1 a následně po ulicích Jiráskova, Hamerníkova, U Cvičiště a Žižkova.

„Obě trasy budou řádně označené dopravním značením, které rozmístí po trase Služby města Jihlavy. Žádáme a zároveň prosíme řidiče, aby věnovali zvýšenou pozornost při objízdných trasách. Důvodem hlavních komplikací v dopravě mohou být opravy na D1. Dále se mohou také vyskytnout krátkodobé a neočekávané uzavírky nebo omezení na místních komunikacích," upozornil Málek. V pátek služby tunel otevřou v osmnáct hodin.

Poslední uzavírka tunelu se konala nedávno, a to na konci července. Tehdy byl tunel zavřený dva dny, a to kvůli závadám.

Jen za hodinu tunelem na jihovýchodním obchvatu Jihlavy projede oběma směry na tři tisíce osobních a nákladních aut, která směřují zejména na dálnici D1 nebo po mezinárodní silnici E59 na Znojmo a do Rakouska. Výstavba tunelu začala v dubnu roku 2002 a trvala dva roky.

Právě každoroční revizní uzávěrky tunelu jen potvrzují jeho důležitou roli v dopravní infrastruktuře města. V Jihlavě se totiž kvůli uzavření tunelu tvoří několikakilometrové kolony. Každá údržba Jihlavského tunelu vyjde zhruba na 500 tisíc korun.