„Prosil jsem Boha o zdraví a život mých předčasně narozených vnoučat. Jako poděkování za vyslyšení mé prosby jsem před devíti roky začal stavět tuto kapli,“ řekl po bohoslužbě Miroslav Pernička. Kapli Pernička postavil na svém pozemku a nechal ji vysvěcit roku 2010. Jednou ročně se tam koná mše.

„Osobně jsem si dnešní mší uvědomil, že jsem v pořadí druhé dítě v naší rodině. První děťátko maminka spontánně potratila, protože mělo nějakou nemoc. Mši svatou jsem sloužil i za ní a za všechny ty děti. Myslím si, že je velmi důležité, abychom mysleli na tyto děti. Je to zároveň i možná způsob pro rodiče, jak pustit ven ventil úzkosti a strachu, který prožili, když se jim něco podobného stalo. Mnozí rodiče o tom totiž nemluví,“ zavzpomínal páter Tadeáš Róbert Spišák z opatství Želiv, který sloužil tuto bohoslužbu poprvé. Spolu s ním vedl mši farář Jiří Vojtěch Černý z Římskokatolické farnosti Havlíčkův Brod.

Fotbalový zápas mezi Jihlavou a Libercem.
Dva góly debutanta Závišky pomohly Vysočině ke skalpu Liberce

Lidé se modlili nejen za děti, ale i za jejich rodiče a za zdravotníky. „U kapličky jsme se sešli už asi posedmé, vždycky když je velká zima, ale bývá tu teplo vnitřní,“ připomněla při zahájení bohoslužby primářka dětského oddělení Nemocnice Havlíčkův Brod Magdalena Chvílová Weberová. Právě havlíčkobrodská nemocnice ve spolupráci s Oblastní charitou Havlíčkův Brod tuto vzpomínkovou akci spolupořádá.

Podobu bílé kaple se zelenou středou navrhl Pernička sám. „Jezdím často na kole a během výletů jsem viděl mnoho kapliček, které mne velmi inspirovali. Chtěl jsem, aby ta v Antonínově Dole byla jednoduchá,“ vysvětlil. Uvnitř se nachází stovky sošek andělíčků a dalších sošek, které tam donesli lidé. „Kaplička je otevřená o pouti, o víkendech a během svátků,“ dodal Pernička.

Bohoslužba byla sloužena v rámci celosvětového dne předčasně narozených dětí, který připadá na 17. listopad.

Děti ve výtvarné dílničce v DDM v Třešti vyrábí papírové kočky a netopýry u příležitosti akce Třešťské strašení.
Děti si vyrobily strašidýlka a šly na noční procházku