„Nárůst čísla za Brodsko je spojován s případem rozsáhlé nákazy v domově pro seniory v Břevnici u Havlíčkova Brodu,“ uvedl jihlavský hygienik Jiří Kos.

Firma míří do karantény, na dva týdny ji zavřou

Upozornil ještě na jednu novinku. Do karantény na základě výsledků z posledních dní míří firma ze Žďárska. „Jde o společnost Wera Verk v Bystřici nad Pernštejnem, kde se vyskytly případy s vysokým počtem kontaktů. Po dohodě s vedením firmy se chystá přechod závodu do dvoutýdenní karantény, která začne v pondělí,“ řekl Kos.

První domov důchodců

V sobotu hygienici nabírali vzorky i u zbývajících 12 klientů a 22 zaměstnanců domova důchodců ve zmíněné Břevnici u Havlíčkova Brodu. Jako v prvním zařízení tohoto typu se na Vysočině prokázal velký výskyt koronaviru, výsledky testů odhalily, že je nakaženo dvacet klientů domova a šest jeho zaměstnanců.

Firma Wera Werk.
Firma, kde se na Vysočině objevil koronavirus, míří do karantény

Dvě klientky musely do nemocnice, zbytek pozitivně testovaných starých lidí má podle vedení tohoto zařízení spíše mírné příznaky. Domov po celý víkend prochází důkladnou dezinfekcí. Ti, kdo v sobotu přes den čekali na výsledky sobotních odběrů, byli oddělení od nakažených.

Kdy a jak se nakazili?

Nyní hygienici a vedení domova pátrají, odkud se nákaza mezi zdejší klienty a zaměstnance dostala. Není vyloučeno, že příčinou může být kontakt s rodinnými příslušníky nebo návštěvami v období před úplným zákazem návštěv. Inkubační doba a aktuální průběh nemoci by tomu nasvědčovaly,“ informovali lidé z vedení domova.

Na Třebíčsku jsou nejméně dva dosud odhalené případy nákazy přímo z Třebíče. Sdělil to tamní starosta Pavel Pacal.