Starosta Brzkova Aleš Bořil na to reagoval svoláním protestu. Toho se v pátek večer zúčastnilo na sedm desítek místních. Přítomní vyjádřili protest dvěma minutami ticha a cinkáním klíčů a zvonků.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) se už předtím vyjádřilo, že ministr Mládek nikoho neurážel. „Naopak, byl nepochopitelnou dezinformační kampaní vedenou advokátem Lubošem Klimentem nucen ostře reagovat na zkreslené a občany matoucí informace," reagoval mluvčí MPO František Kotrba.

Podle mluvčího Kliment, který právně zastupuje zainteresované obce, rozpoutal mediální kampaň, aniž by předtím konkrétně oslovil k dialogu všechny zainteresované strany.

Proti tomu se Kliment ohradil. „Žádal jsem MPO o zaslání kopie návrhu na rozšíření chráněného ložiskového území (CHLÚ). Můj email se asi ztratil cestou, protože jsme odpověď nedostali," popsal Kliment. Až poté, co kontaktoval Ministerstvo životního prostředí, tak zjistil, co všechno v návrhu ministerstvo a státní podnik DIAMO žádají. „Z toho návrhu na rozšíření CHLÚ jsme se zhrozili, protože tam je dokonce navrhován úplný zákaz staveb," popsal Kliment.

Konec rozvoje?

Starosta Brzkova Aleš Bořil k tomu uvedl, že obyvatelům vadil především Mládkův výrok, jímž označil chráněné ložiskové území jako čáru na mapě. „Pro majitele pozemků to znamená, že nemohou se svými pozemky hospodařit, poškozuje to jejich vlastnická práva. Vadí jim také, že nejsou účastníky žádného správního řízení," doplnil starosta Brzkova.

Ředitel odboru komunikace ministerstva Roman Prorok ale v reakci na Bořilova slova řekl, že chráněné ložiskové území v žádném případě neznamená, že by lidé nemohli se svými pozemky nakládat. Podle něj ani neznemožňuje územní rozvoj obcí.

Materiál o přípravě na vytěžení uranu u Brzkova schválila vláda předloni v prosinci. Také konečné rozhodnutí o zahájení těžby by měla za několik let učinit vláda. Podle studie proveditelnosti by těžba mohla začít někdy kolem roku 2023.

Důležitým faktorem pro případnou těžbu uranu je podle Mládka to, zda bude ekonomická. Vyplatí se prý teprve tehdy, budou-li světové ceny uranu na odpovídající úrovni. „Nyní tomu tak není, a proto bude těžba uranu v České republice k 31. prosinci 2017 ukončena," uvedl tento týden Mládek v tiskové zprávě.

Na společném postupu proti případnému zahájení těžby uranu u Brzkova se dohodly obce Brzkov a Věžnice a města Polná a Přibyslav.