Jihlavský magistrát před blížící se turistickou sezónou rozšiřuje úřední hodiny na pracovišti občanských průkazů a cestovních dokladů. Od úterý se přepážky oddělení otevírají o hodinu dříve, tedy už v 7 hodin ráno. Úředníci tak chtějí předejít každoročně se opakujícímu problému s lidmi, kteří často vše řeší až těsně před odjezdem na dovolenou. „Odbavíme díky tomu měsíčně o 600 až 700 žadatelů více. Alespoň částečně tak zamezíme náporu čekatelů v době dovolených. Rozšířen bude samozřejmě i elektronický objednávkový systém na webu města," uvádí další podrobnosti vedoucí oddělení Kateřina Škarková.

Velké množství lidí pravidelně nechává záležitosti cestovních dokladů na poslední chvíli. „Zbytečně si přípravy na dovolenou komplikují. Nejjednodušší cestou, jak se vyhnout čekání ve frontách a stresu, je přijít si pro doklady včas," doporučuje neotálet s vyřízením dokladů Kateřina Škarková.

Pokud totiž přijdou zavčasu, bývají klienti odbaveni ihned nebo jen s minimálním čekáním. Je také snazší si zajistit místo do „fronty" v objednávkovém systému na stránkách města. „Jen pro srovnání, loni od ledna do března jsme odbavili kolem patnácti stovek žadatelů. Od dubna do června tam byl značný nárůst, bylo to celkem asi 2 300 lidí. Podle našich zkušeností víme, že podobné to bude i letos. Největší nápor čekáme tradičně v květnu a v červnu," doplňuje k tomu Škarková.

Nová otevírací doba pracoviště občanských průkazů a cestovních dokladů je od úterý následující. V pondělí a ve středu je oddělení v provozu od sedmi do sedmnácti hodin, v úterý, ve čtvrtek a v pátek to je od sedmi do čtrnácti hodin.