Dobrovolní hasiči a knihovna z Dolní Cerekve totiž v sobotu pořádali akci s názvem Putování s velbloudy a do Cerekve si pozvali skutečné velbloudy. „Vyděsili jsme nějaké opilce, kteří se propíjeli večírkem. Ten jeden nám říká, už nepijeme, já vidím velblouda na Čeřínku. Mají tam zřejmě nějaký sraz, tak nás to pobavilo," řekla knihovnice Vlasta Dvořáková.

Nápad, jak si pozvat velbloudy do Cerekve, vznikl spontánně. Manželé Dvořákovi z Dolní Cerekve dostali od svých dětí zájezd do Egypta a jako trénink na zájezd ještě jízdu na velbloudech na farmě v Chýnově u Tábora. „Majitelka farmy byla moc vstřícná a říkala, že s velbloudy zdolává vrcholky, tak jsme jí říkali, že tady taky jeden máme – Čeřínek – a bylo jasno. Řekli jsme si, že by to byla hezká akce a velbloudy si do Cerekve pozvali," přiblížil za dobrovolné hasiče z Dolní Cerekve Lubomír Dratnál.

Dva velbloudi strávili v Dolní Cerekvi celý den. Ráno se vydali na túru na Čeřínek spolu asi s šedesáti místními. Odpoledne pak na menší okruh kolem Cerekve, určený pro rodiny s dětmi. Kvůli špatnému počasí museli pořadatelé odpolední cestu s velbloudy zkrátit. Deštivým počasím se však nenechali odradit a velblouda přestěhovali přímo do chodby kulturního domu v Cerekvi. Tady pak dětem majitelka velbloudů a farmy v Záhosticích Žaneta Krátošková o velbloudech vyprávěla. „Představuji vám svého velkého kamaráda, velblouda Šajtana. Je to velbloud dvouhrbý, pochází ze střední Asie, z území, kde je zima. Tito velbloudi mají velmi hustý kožich, ale každé jaro, jak vidíte, vylínávají. Pak jim začíná růst strst nová, která roste až do zimy. Která ženská by si nepřála každý rok nový kožich?" vyprávěla Krátošková.

Ta se k velbloudům dostala náhodou, a to při svém putování Austrálií. „Musela jsem projet půlku Austrálie, abych se dostala na velbloudí farmu. Tam jsem si velbloudy zkrátka zamilovala," vyprávěla chovatelka. Na velbloudech jí nejvíce imponuje jejich povaha. Podle ní jsou klidní a vyrovnaní. Velblouda Šajtana má dokonce vycvičeného, na povel si umí lehnout. „Velbloud se musí cvičit, aby nebyl nebezpečný. Na to mám svoji speciální metodu, je to takzvaná metoda tlaku. Základem je, aby umělo zvíře ustupovat na tlak," přiblížila ve zkrace Krátošková.