„Voda má třicet stupňů, a ani tam není moc lidí,“ sděluje vitální důchodce, který zrovna opustil sprchy a míří do šatny. A má pravdu. I když je ve Vodním ráji aktuálně pár desítek lidí, v areálu se tak nějak ztrácejí. Od desíti ráno jich do půl sedmé večer přišlo přesně 166.

Jindy, když není hezké počasí, bývá ve Vodním ráji v podvečer v jednu chvíli i sto osmdesát lidí, v sobotu je to jednadvacet. „Já si myslím, že se ještě bojí. Otevřeli jsme první den, tak uvidíme, je to podobné jako v jiných střediscích,“ zhodnotila pokladní Lenka Neubauerová.

Tři nové včelí úly na střeše budovy Krajského úřadu Kraje Vysočina.
Na krajském úřadě to bzučí. Na střeše pracuje deset tisíc pilných včel

Návštěvníkům, kteří přišli, to ale nevadí. „Chtěli jsme jít na kolo, ale nakonec jsme se rozhodli jít sem. A udělali jsme dobře. Na kolo můžeme jít jindy, ale tady tak málo lidí jindy už nebude,“ říká mladá maminka, zatímco čeká, až její dcera sjede dolů po tobogánu. Dětí je mimochodem ve Vodním ráji hodně, možná stejně jako dospělých. A vodních radovánek si užívají všichni.

Situace samozřejmě vyžaduje dodržování jistých opatření, ale lidi to chápou. Hned u vstupu každý dostane lísteček s istrukcemi. Dále je ve Vodním ráji několik stojanů s dezinfekcí na ruce, areálem navíc každou chvíli projdou zaměstnankyně provádějící důkladnou dezinfekci, bufet je dezinfikován po každém zákazníkovi.

Mimo provoz je pak parní kabina, chrliče vody, vodopád a divoká řeka. Ve vodě rouška být nemusí, ale v areálu by se měla nosit, stejně tak i v odpočívárně u sauny. Ta je mimochodem omezená na sedm osob, ve vířivce může být maximálně ještě o jednu osobu méně. Všichni navíc musí udržovat rozestupy metr a půl, ve frontě na tobogán nebo v šatně pak rovné dva metry. „A kapacita areálu se snížila na polovinu, tedy sto třicet lidí,“ uzavřela Neubauerová.