To je pět koled, které zítra od 18 hodin zazní na pěti návsích a náměstích v regionu. Batelov, Bezděčín, Cejle, Jihlava a Polná. Tato města a obce se letos přidala k projektu Česko zpívá koledy v režii regionálních Deníků.

Včera se na Základní umělecké škole v Jihlavě pilně pracovalo. Sbormistr Petr Sobotka se společně s žáky sborového zpěvu věnoval nácviku vybraných koled. Žáci jihlavské školy budou totiž hlavními protagonisty zítřejšího zpívání koled na jihlavském Masarykově náměstí. „Zpívat bude asi třicet dětí, které navštěvují sborový zpěv. Akce se naše škola účastní pravidelně," popsal sbormistr Petr Sobotka.

K žákům se mohou přidat i lidé, kteří si přijdou koledy na náměstí poslechnout. K dostání budou totiž zpěvníky se všemi pěti koledami, a kdo bude mít zájem, bude si moci na vánočních trzích zakoupit svařené víno či jiný nápoj na zahřátí.

Kromě krajského města se bude například zpívat také v Batelově. Minulý rok se na náměstíčku před obecním úřadem sešlo kolem padesáti lidí.

„Doufám, že letos nám nebude pršet a počasí bude lepší než v loni. Věřím, že se do zpěvu opět zapojí všichni příchozí," prozradila organizátorka akce v Batelově Pavlína Rychlá. Zpívat se bude za doprovodu kytar.

Letos se nově přidala i Cejle. „S projektem nám pomůže dětský soubor Cejlička, který se letos nevešel do kulturního programu při rozsvěcování vánočního stromu v naší obci," sdělila jeden z důvodu přihlášení starostka obce Pavlína Nováková. U vánočního stromu a vedle betlému zazpívá koledy deset malých holčiček z folklorního souboru Cejlička. „Pod vedením paní Havlové se scházejí každou středu a pilně se připravují na své vystoupení. Hudebně je doprovodí zvuk kytary," dodala.

V Polné koledy rovněž zazpívají žáci ze základní školy. Pod vánočním stromem jich vystoupí kolem dvaceti. „Tato akce se do Polné vrací už potřetí, minulý rok si ji nenechalo ujít na sto šedesát místních," popsala Martina Nováčková.

V Bezděčíně akci organizují místní dobrovolní hasiči. „Už se všichni těšíme, až se zase po roce setkáme u vánočního stromečku na návsi," pozvala na akci starostka hasičů Milada Vlčková.
Přidat se můžete i vy. Od 18 hodin zpívejte s námi.