Už za týden se uzavře železniční most na Pávovské ulici u Kronospanu v Jihlavě. Největší komplikace uzavírka přinese lidem z části Bedřichov, kteří most pravidelně využívají pro pěší přesun, a také zaměstnancům dřevařského závodu, kteří jsou po něm zvyklí chodit do práce z nedalekého hlavního vlakového nádraží pěšky. Most bude totiž kompletně rozebraný, takže po něm zbude jen velká díra. Po čtyři měsíce lidem nezbude nic jiného, než využívat auta nebo městskou hromadnou dopravu.

„Objevily se návrhy lidí, zda by se po dobu uzavírky nedala postavit provizorní dřevěná lávka. Toto řešení by ovšem bylo příliš komplikované, v místech vedou troleje s vysokým napětím a je zde řada komplikací. Neúměrně by se tím zvedla cena oprav, pěší budou muset tuto situaci vydržet," uvedl vedoucí dopravního odboru na magistrátu Ján Tinka s tím, že v létě se lidé budou muset spolehnout na autobusy nebo auta, pro které bude vyznačena objízdná trasa přes přivaděč.

Vedení Kronospanu o nutné uzavírce mostu se svými zaměstnanci už mluvilo. „Samozřejmě, že se to některým lidem nelíbí, protože jsou zvyklí chodit třeba patnáct minut do práce pěšky a nyní budou muset využít městskou dopravu, takže se jim zvednou náklady na dopravu i doba dojezdu," uvědomuje si jednatel jihlavského dřevařského závodu Kronospan Jan Rudolf.

Nicméně pokud zaměstnanci chtějí i nadále spojovat svou budoucnost s firmou Kronospan, budou muset podle Rudolfa čtyři měsíce vydržet. „Pro nás je to životně důležitý most, takže jsem rád, že řešení jeho nevyhovujícího stavu konečně přichází," kvituje opravy Rudolf.

Na mostě totiž už v loňském roce musela být omezena tonáž, takže po něm do Kronospanu mohly jezdit pouze prázdné kamiony. Ty plné už musely přejet přes celý Bedřichov až k novému sjezdu na přivaděč. Tato komplikace po opravě také odpadne.

Po dobu uzavírky se městu alespoň podařilo vyjednat znovuotevření nájezdu z místní části Pávov na přivaděč směrem do centra. I když technickými parametry už dlouhá léta nevyhovuje, vyšla policie i Ředitelství silnic a dálnic Jihlavě na následující čtyři měsíce vstříc. „Pomůže to zaměstnancům z firem Bosch a Automotive Lighting, kteří budou moci ze svých firem najet rovnou na přivaděč. Do budoucna bychom rádi opět tento sjezd trvale otevřeli, ale k tomu budou třeba stavební úpravy," poznamenal náměstek jihlavské primátora pro oblast dopravy Josef Kodet.

Úplná uzavírka začne o půlnoci z 15. na 16. června, skončit by měla 15. října 2014. Autobusové linky MHD v dotčené oblasti budou už od příštího pondělí jezdit podle nových jízdních řádů. „Jízdní řády jsou už nyní k dispozici na webových stránkách dopravního podniku a v předprodeji jízdenek MHD na Masarykově náměstí," doplnil ředitel jihlavského dopravního podniku Josef Vilím.