Lidé mohou k územnímu plánu zasílat připomínky, radnice jich očekává i tisíce. „Počítáme se stovkami i tisícovkami připomínek. Chceme obyvatele upozornit na to, že každý ve městě má možnost se prostřednictvím internetu k vývoji města vyjádřit," vysvětlil vedoucí územního odboru magistrátu Tomáš Lakomý.

Kritizovat a prohlédnout si budoucí územní plán mohou lidé na webových stránkách pup.jihlava.cz. Po zaslání připomínky bude lidem zaslána informace e-mailem o tom, že magistrát připomínku zaregistroval. „Jestli byla připomínka vyslyšena nebo ne, na to upozorníme v dopise oficiální cestou," informoval Lakomý.

Lidé by se měli zajímat především o hlavní výkres. Tam najdou, pro jaký způsob je určité místo vymezeno. Ve většině územního plánu jsou rozlišovány plochy bydlení, občanského vybavení, výroby a skladování, dopravní infrastruktury, plochy veřejné zeleně a podobně.

To uvítá i Marek Tomášek, který má v Jihlavě parcelu. „Určitě do nového plánu nahlédnu, nechci, aby mi pak za domem vyrostla například továrna nebo hlavní silnice. Je to dobrý způsob, jen doufám, že radnice rozumné připomínky vyslyší, a není to jen naoko," naznačil Tomášek.

Magistrát má v současné době připraveny dvě varianty územního plánu. Jednu úspornější a jednu rozsáhlejší. „Rozsáhlejší přináší větší množství podmiňujících investic především v dopravě," upřesnil Lakomý.

V současné době má Jihlava územní plán starý jedenáct let. Většina rozvojových lokalit je již naplněná. Hlavním úkolem nového plánu je navrhnout právě nové rozvojové území ve městě.

Jihlava vypsala na zpracovatele nového územního plánu města výběrové řízení. Vyjít by měl celkem na 3,2 milionu korun. Správná varianta plánu spolu se zapracovanými připomínkami by měla být vybrána na podzim tohoto roku. „Schválen bude zřejmě v roce 2014. Očekáváme řadu problémů například se zařízením na energetické využití odpadu. Radši si necháváme rezervu," informoval vedoucí odboru pro územní plánování. Připomínky ke konceptu územního plánu mohou lidé podávat až do 23. září. Ve středu 5. září navíc od šestnácti hodin proběhne v kině Dukla veřejné projednání s prezentací a výkladem zpracovatele územního plánu. O možnosti připomínkování budou informovat i plakáty a letáčky.