Areál třešťské střední školy na kraji města hostí od včerejšího dne Mezinárodní akademickou soutěž v mysliveckém troubení a vábení jelenů. Na 140 studentů z 10 středních i vysokých škol z Česka a Slovenska se sjelo na soutěž, aby ukázalo své kvality ve výše zmíněných disciplínách. Akce končí dnes odpoledne. Pro veřejnost je připravena řada doprovodných aktivit. „Disciplíny v troubení a vábení probíhají paralelně a ještě se dále dělí. U trubačů soutěží soubory a jednotlivci, 
u vábení jde o dvě kategorie. Jednou jsou začátečníci, druhá pokročilí," vysvětlila Kateřina Ventrubová, proděkanka Lesnické a dřevařské fakulty České zemědělské univerzity v Praze. Tato škola už pátým rokem soutěž studentů pořádá.

O vítězích v obou kategoriích bude v prvním kole rozhodovat porota složená ze studentů, v druhém kole půjde 
o profesionální porotu. „Chceme, aby si studenti mezi sebou vyzkoušeli, jaké to je sedět 
v porotě a že není jednoduché zhodnotit, která skladba je zahrána lépe, a která hůře," doplnil k aktivnímu zapojení studentů do rozhodování o vítězích organizátor z pražské univerzity Vlastimil Hart.

Trubači troubí během soutěže na borlici nebo lesnici. 
V kategorii trubačů bude soutěžit také třiadvacetiletý Jan Rohla ze třetího ročníku studijního oboru Provoz a řízení myslivosti. Ten se představí ve skupinovém troubení společně s více než dvaceti studenty. „Nejtěžší na naší disciplíně je sehranost. Musíme trénovat hodně dopředu, vytrvale se scházíme už dva semestry a cvičíme," připojil postřeh ohledně náročnosti troubení Rohla.

Ten hraje už dva roky a tvrdí, že pořád má co zlepšovat. 
V rámci soutěže v troubení bude muset se svým souborem sehrát tři povinné skladby 
a jednu volitelnou. „Myslivecké hudbě se chci určitě věnovat i po studiu," poznamenal student.

Vábiči využívají takzvaných vábniček, často ale používají i jiné nástroje. „Ve vábení jelenů se soutěží ve čtyřech disciplínách se sedmi možných na základě losu před soutěží," poznamenala Kateřina Dekojová z marketingového oddělení fakulty.

Ani veřejnost není ochuzena o bohatý program. Dnes mezi 9. a 12. hodinou mohou zájemci přijít na program lesní pedagogiky. Cílem programu je podat návštěvníkům zajímavou informaci, která souvisí s myslivostí.

Na šesti stanovištích se lidé seznámí s mysliveckými tradicemi, mluvou, stopami zvěře, loveckými signály a budou se moci zapojit také do výtvarné dílny.

Loni soutěž pořádalo Slovensko, letos Česká republika a příští rok by se mělo pořádání ujmout Polsko. Letos se na soutěži představí i dvě desítky studentů z Vysočiny.