Chybělo jim rozptýlení i smysluplné trávení času s malými dětmi. Proto se maminky na mateřské dovolené z Batelova rozhodly zřídit přímo v obci rodinné centrum. Přípravy Bateláčka, jak se nové centrum jmenuje, jsou nyní v plném proudu. Otevírat se bude po Novém roce. Zatím maminky z Bateláčku rozjely cvičení s kočárkem a cvičení pro těhotné, nabídka centra však bude mnohem širší.

Myšlenka udělat v Batelově rodinné centrum vznikla letos v létě. „V létě jsme se s ostatními maminkami na mateřské bavily o možnostech vyžití v Batelově. Některé maminky sice dojížděly do mateřských center v okolí, ale některé tuto možnost neměly a chybělo jim rozptýlení," vysvětlila jedna z iniciátorek vzniku Bateláčku Veronika Novotná Hájková.

Při této debatě pak jedna z maminek Pavlína Rychlá přišla s nápadem udělat rodinné centrum přímo v Batelově. „Mně to bylo blízké, už nějaký ten rok totiž jezdím na dětské tábory a účastním se akcí zaměřených na děti a mládež. Už na jaře jsem měla nápad udělat v Batelově kurz cvičení s kočárky, ale neměla jsem odvahu pustit se do toho sama. K iniciativě se kromě mě a Pavlíny přidala se ještě další maminka Lucie Krajíčková," doplnila Veronika Novotná Hájková.

Nápad maminek vyvolal nadšení

Maminky tedy oslovily vedení obce, spojily se s krajskou koordinátorkou sítě mateřských center Dariou Čapkovou a začaly si dělat potřebné kurzy na nejrůznější aktivity, například na cvičení s kočárky. „Batelovský starosta Jiří Doležal nám naštěstí vyšel velmi vstříc, městys nám dal k užívání prostor v budově zdravotního střediska. Rodiče jsou nadšení, někteří už i pravidelně chodí na kurzy, které nyní pořádáme. Snad to prvotní nadšení neopadne, uděláme pro to maximum. Spousta lidí vítá, že tu je nějaká nová aktivita pro rodiny s dětmi," dodala Novotná Hájková.

Centrum se nyní připravuje, prostory jsou v rekonstrukci. Otevření se plánuje po Novém roce. Bateláček je určený pro rodiče na mateřské a rodičovské dovolené a jejich děti, vítáni jsou i další příbuzní, například prarodiče. Funguje na principu dobrovolnické činnosti. „Centrum nabídne například kurzy cvičení s kočárkem, cvičení nejen pro těhotné maminky, cvičení pro děti, výuku angličtiny pro děti, tvořivé dílničky, herničku a Trdlohrátky," přiblížila aktivity v Bateláčku mladá maminka s tím, že kromě nejrůznějších činností jde také o setkávání obyvatel Batelova.

„Rodiny si tam mimo jiné mohou popovídat a předávat si své zkušenosti. Naše aktivita není v Batelově úplně ojedinělá, v této oblasti tu ještě dobře funguje Český svaz žen, který pořádá společenské akce, jako je drakiáda, dětský karneval, mikulášská nadílka a podobně," uvedla Novotná Hájková.

Bližší informace o novém rodinném centru jsou na webu www.batelacek.cz.

ZUZANA MUSILOVÁ