O setkání vlastně šlo, ale ne milovníků rychlých strojů, nýbrž příznivců hasičského sportu. Ti si totiž před soutěží musí vyzkoušet, jestli jim správně fungují mašiny. 

Jedním z více než dvaceti týmů, kteří se batelovských nočních závodů účastnili, jsou také dobrovolní hasiči ze Sedlejova. „Dnešní prioritou je hlavně dokončit,“ říká člen sedlejovských hasičů Tomáš Fridrichovský. Společně s dalšími šesti mladíky každý týden trénují, aby měli co nejlepší výsledky. „Teď o prázdninách chceme začít makat víc, protože klukům skončila škola, takže bude víc času,“ přiblížil Fridrichovský. 

Noční závody v Batelově se konají pravidelně už sedm let. Letos pořadatelé klání poprvé zařadili do Pelhřimovské ligy v požárním sportu, kde je cílem týmů sesbírat na jednotlivých závodech co nejvíce bodů. „V přechozích ročnících se běhalo na asfaltu, letos jsme se rozhodli závod přesunout na trávu. Už jen proto, že na ní se prostě padá líp,“ uvedl člen Sboru dobrovolných hasičů Batelov a organizátor soutěže Drahomír Taclík.

Řidiči se musí od kruhového objezdu Brádlo směrem do Jihlavy a zpět připravit na dopravní omezení. Stavbaři začali s přípravnými pracemi. Foto: Marie Majdičová
Provoz z Jihlavy omezují práce

Krátce poté se travnatá plocha naproti batelovskému zámku začala plnit soutěžními družstvy a diváky. Slunce už zapadlo a ke startu se jako první připravily týmy žen, aby měly oproti mužům alespoň malou výhodu v množství světla. 

Když padla úplná tma, ke startu se připravili také muži a mezi nimi nechyběli sedlejovští. S časem 18,73 sekund se celkově umístili šestí. „Zaváhali jsme na koši,“ zhodnotil člen družstva Lukáš Kadlec. První místo obsadili hasiči z Krasonic na Jihlavsku, kteří útok zvládli v čase 17,93 sekund. 

Sedlejovské družstvo svůj úkol dokončit útok splnilo, to se všem týmům na soutěži nepodařilo. Na rozdíl od jiných obcí je netrápí nedostatek lidí, kteří by v hasičském sportu chtěli soutěžit. „Na dvoje poslední závody jsme sice museli shánět náhradníky, ale jinak je nás dost. V Sedlejově a okolních vesnicích stále zájem o hasiče je,“ podotkl Fridrichovský. Zároveň dodal, že jejich největším úspěchem bylo třetí místo na závodech v Předíně. „Nebereme to tak, že bychom museli všechno vyhrát, je to pro nás hlavně zábava a také reprezentujeme obec,“ shrnul hasičské úspěchy Fridrichovský. V Jihlavské open lize, ve které se snaží o co nejlepší umístění, je ještě čekají závody v Jakubově či v Krasonicích a také na domácí ploše v Sedlejově. V těchto kláních tak mohou svůj dosavadní nejlepší výsledek předčít.