Stal se jím dvanáctiletý Vojtěch Caha, jehož květina dorostla do úctyhodných 425 centimetrů.

„S touto výškou se stala absolutně největší slunečnicí v historii soutěže a překonala dosavadní rekord téměř o půl metru. Za prvenství v soutěži byl odměněn skleněnou vázou s údaji o své rostlině, diplomem a drobnými dárky," uvedla organizátorka soutěže z místního sboru dobrovolných hasičů Milada Vlčková.

Soutěž se konala už počtvrté. Zúčastnilo se jí 38 lidí z vesnice, která čítá zhruba stovku obyvatel. „Pěstování slunečnic sev naší obci stalo oblíbenou činností. Měření probíhalo jako vždy na konci léta a výsledky měření byly až do minulé soboty tajné," dodala Vlčková. Vyhlášení výsledků se konalo v rámci adventního posezení, které každoročně pořádá sbor dobrovolných hasičů v Bezděčíně.

„Letošní ročník byl výjimečný především tím, že téměř všechna významná místa obsadili členové jedné rodiny. Jednalo se o první a druhé místo, a také poslední místo, kdy je oceňována nejmenší slunečnice v obci," dodala Vlčková.

První místo obsadil dvanáctiletý Vojtěch Caha, který předběhl svého tatínka o několik desítek centimetrů. Na posledním místě s minislunečnicí velkou pouhých 20 centimetrů skončila jeho čtyřletá sestra Adélka Cahová.

„Pro ni byl přichystaný přelet nad Alpami. Výhra byla pro pobavení. Vítězka usedla na židli, v ruce držela nafukovací balonek a dva silní muži ji přenesli i se židlí nad dvěma alpami v lahvičkách," popsala organizátorka.