Zmíněné testování, které by mělo začít ve středu 4. listopadu a nejpozději pak 11. listopadu, nařídilo ministerstvo zdravotnictví. Podle Jitky Svatošové, mluvčí Kraje Vysočina by testováním mělo projít 2600 lidí z kraje. „Všechno to záleží na tom, kdy se testy začnou distribuovat a kdy bude k dispozici srozumitelná metodika. Máme na to týden, takže se domnívám, že ve středu testování v našich zařízeních nezačne. Nemůžu ale mluvit za zbytek zařízení, které nezřizujeme,“ řekla Jitka Svatošová.

V některých vysočinských zařízeních už své klienty a personál testují. „Praktický doktor indikuje, my vlastními silami testujeme a v aplikaci Covid Vysočina vidíme výsledky. Je to rychlejší. Nezatěžujeme vůbec krajskou hygienickou stanici ani okresní a testujeme pomocí laboratoří, kde si předjednáváme kapacitu testů,“ sdělila ředitelka Domova Kamélie Křižanov Silvie Tomšíková s tím, že testují lidi s příznaky nebo klienty, kteří měli rizikový kontakt.

Rodina má Lukáše ráda takového, jaký je.
Když se narodil, vážil 790 gramů. Teď šestnáctiletý Lukáš potřebuje nový vozík

Plošné testování v domovech ale vítá. „Jsme rádi, že budou i tyto testy. Ukázalo se nám, že skoro všichni klienti jsou bezpříznakoví, nebo mají lehký příznak, což můžeme přikládat i jinému onemocnění. Testováním to podchycujeme a nákaza se nám nerozšiřuje mezi ostatní. Vnímám to jako dobrou věc, akorát ještě nevím, jak to budeme zvládat personálně. Musíme si to logisticky připravit, protože máme více středisek po celé Vysočině. Odpovědnost nejspíš přeneseme na sestřičky konkrétního střediska. To jsme si ověřili už během prvního testování,“ prozradila Silva Tomšíková.

Nejhorší to bylo před čtrnácti dny

Kvůli výskytu onemocnění Covid-19 už nějakou dobu testují také v jihlavském integrovaném centru sociálních služeb. „Máme otestované všechny zaměstnance dvakrát a testujeme část klientů. Před čtrnácti dny to u nás propuklo. V plošném testování jsou nějaké výjimky, takže pokud budeme mít otestované klienty PCR testem, tak už je nebudeme testovat tím antigenním testem,“ poznamenala ředitelka Integrovaného centra sociálních služeb Jihlava Alena Řehořová.

Dodala, že současná situace je u nich špatná. „Přesné číslo nakažených teď nevím. Pohybujeme se někde kolem čtyřiceti nakažených zaměstnanců a o něco více nakažených klientů. Hospitalizovaných máme kolem pěti klientů. Myslím si ale, že hlavní vlna ustává a pomaličku se to stabilizuje. Nejhorší to bylo před čtrnácti dny,“ popsala aktuální situaci Alena Řehořová.

Jana Marková u Okresního soudu v Jihlavě.
Žena z Jihlavy připravila důvěřivého přítele z Brtnicka o miliony korun

Podle Věry Bařinové, ředitelky Domova pro seniory Náměšť nad Oslavou budou mít víc informací už v úterý. „Myslím si, že je velice náročné v této době rozhodovat ze dne na den nebo dělat nějaké dlouhodobější plány o tom, co se bude dít. Věřím tomu, že se rozhodují na základě nějakých vyhodnocených informací a podle toho postupují,“ přemítala Bařinová.

Ve ždíreckém domově teď čekají na konkrétní pokyny. „Čekáme na pokyny, jestli si pro testy máme někam přijet. Testovat budou naše zdravotní sestry, které jsou vyškolené,“ sdělila ředitelka Domova Ždírec Martina Matějková.