V průvodu půjde po tři červnové dny celkem 175 postav.

Do čela se postaví perkmistr. „Ještě přesně nevíme, kdo konkrétně to bude. Chceme, aby to bylo dítě, ale ti šikovní nám vyrůstají a mají už kolem 180 centimetrů. Máme celkem tři zájemce, takže ještě pořád vybíráme, bude to takový konkurz," usmál se včera náměstek primátora pro kulturu a zároveň hlavní organizátor havířského průvodu Milan Kolář (Forum Jihlava).

Osm nových postav z mincovnictví proto, že Jihlava byla dříve mincovnictvím proslavená. „Na tyto postavy se nějak zapomnělo, říkalo se jim pregéři, takže letos je v historii havířského průvodu uvidíme poprvé," přiblížil Kolář.

Novou vlajku si havíři nechali udělat proto, že stuhy z jiných havířských setkání po celé republice nechtějí věšet na tu současnou. „Máme korouhev, která je velmi krásná a přijde nám, že věšet na ni stuhy se nehodí, je to takové znesvěcení, takže jsem si nechali ušít vlajku novou. Se symboly města a symboly havířského průvodu. Právě na tu pověsíme stuhy," informoval organizátor.

Letošní zájem o účast v jihlavském havířském průvodu byla obrovská. „Byl to nebývale velký zájem. Obrovsky mě těší, že to děti po tolika letech ještě nepřestalo bavit. Museli jsme to skoro tajit a stejně máme několik náhradníků, kteří se zřejmě v jednotlivých průvodech prostřídají," řekl Kolář.

Letošní havířský průvod ale nebude jen o samotném průvodu, půjde o několik kulturních akcí najednou spojených pod názvem jihlavské Havíření. K průvodu se přidá i Den Ježka a také Koncert bez hranic. Program potrvá od pátku 19. června do neděle 21. června, kdy se průvod vydá na pouť ke kostelíku svatého Jana Křtitele.

Jihlavská radnice si k této příležitosti připravila pro Jihlaváky soutěž. Základní školy vyrobily celkem pětadvacet velkých papírových havířů. „Vyhlásíme fotosoutěž, kdo pošle na úřad nejzajímavější fotku s havířkem, bude oceněný. Zatím nevíme jak, ale určitě bude. Soutěž vyhlásíme na Den dětí v areálu letního kina, odkud si mohou zájemci havíře odnést a pak ho poslat komukoliv dál," informoval vedoucí kulturního odboru jihlavského magistrátu Tomáš Koukal.

Pivovar Jihlava uvařil k této akci na počest jihlavského hornictví a jihlavských havířů pivo s názvem Perkmistr. Jde o polotmavý ležák, který se bude pít právě na Havíření. Náklady na celou akci jsou asi 1,5 milionu korun.