„Prodloužení další životnosti skládky je možné buď rozšířením stávajícího areálu, anebo se ještě více musí zlepšit třídění odpadu," uvedl mluvčí Služeb města Jihlavy (SMJ) Martin Málek. Ty totiž skládku komunálního odpadu v jihlavském Henčově provozují.

Během léta proto vyrostla poslední část projektované skládky. Zhotovitelem byla stavební divize společnosti SMJ a náklady na výstavbu osmé etapy se vyšplhaly na sedm milionů korun. „Stavba byla úspěšně zkolaudována 18. září. Kapacita skládky se zvedla o dalších 120 tisíc tun. Výstavbou byla zajištěna možnost ukládat odpady minimálně do roku 2018," vysvětlil mluvčí SMJ Málek.

Volné prostory na ukládání odpadu, které vznikly vybudováním osmé etapy skládky, začnou SMJ využívat až od jara 2015. V současné době se pohybuje návoz na skládku komunálního odpadu v Henčově kolem 32 tisíc tun odpadu ročně. V minulých letech to bylo kolem 40 tisíc tun ročně.

Skládka se naposledy rozšiřovala v roce 2009, díky tomu se tenkrát navýšila kapacita o 180 tisíc tun a celá stavba tehdy vyšla na 15 milionů korun. Šlo o etapy s pořadovými čísly šest a sedm. Tyto nové prostory byly uvedeny do provozu koncem září 2009 a kapacity tohoto navýšení se využívají dodnes.

Trend skládkování je na ústupu a v současné době se hledají nové možnosti, jak nakládat s odpady.

IVA BÍNOVÁ