VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tajný jako becherovka salám Vysočina není

Hodice - V Hodicích vyrábí podle originální receptury z roku 1967. Využívají přírodní sušárny.

8.5.2013
SDÍLEJ:

Aby salámy nepodléhaly teplotním výkyvům, musí se namáčet ve speciální lázniFoto: Deník/Libor Plíhal

Ze stropů půdy hodické masny visí jeden salám vedle druhého. V plném stavu se do sušárny vejde sedmdesát tisíc štánglí. Stačilo by jen zatáhnout a plod několikadenní práce dělníků si utrhnout. Každého, kdo by si to chtěl zkusit, bude ovšem ředitel provozu Josef Borek odrazovat. Dobrý salám totiž potřebuje určitou dobu na to, aby dozrál do té nejlepší chuti.

V Hodicích ví, o čem mluví. Před více než 45 lety zde totiž vymysleli salám Vysočina, který zná prakticky každý. Podle původní receptury z roku 1967 ho zde vyrábí dodnes, čímž se jako jediní odlišují od konkurenčních masných závodů.

Hodickou Vysočinu nedělají originálním salámem pouze použité suroviny, ale hlavně způsob zpracování.

Deník se byl proto podívat přímo v provozu na to, jak se zde salám Vysočina vyrábí. „Naše Vysočina má vyšší podíl vybraného hovězího masa a plní se do klihovkového střeva, které je zpracováno z hovězí kůže," odhalil hlavní rozdíl v surovinovém složení ředitel provozu Josef Borek.

Poté, co salám narazí dělníci na narážkách, dají do klecí a uzenina projde standardní tepelnou úpravou, míří do unikátních sušáren v půdních prostorech, které se od třicátých let prakticky nezměnily. A právě v tom spočívá další unikátnost výroby. „Úprava probíhá na ryze přírodní bázi. Nezaměnitelná chuť vzniká zakuřováním z otevřeného ohně z bukových štěpků a dosušováním s pomocí větráků. To znamená, že využíváme čerstvý vzduch Vysočiny, který běžně dýcháme," přiblížil jedinečnost procesu při výrobě salámu Borek. Ve většině továren dnes totiž používají moderní sušárenské komory, kde se dá regulovat teplota, vlhkost a další parametry prostředí.

Štángle salámu visí v sušárně zhruba deset až čtrnáct dní, než mohou jít na pulty obchodů. Tak dlouho trvá jejich zrání. Jak ovšem v obchodě spotřebitel pozná, že kupuje originál Vysočinu 1967 z Hodic? „Oproti ostatním Vysočinám bude mít přirozenou mírně nahnědlou barvu. Určitě nebude červená, protože do ní nepřidáváme barviva. A dále by měla při rozkrojení držet mozaikovou strukturu s ohraničenými kousky masa a špeků," poradila spotřebitelům Mirka Kvíčalová, manažerka marketingu Krahulíku Masozávodu Krahulčí, pod který hodický závod spadá.

Salám Vysočina vznikl jako alternativa k maďarskému uheráku na objednávku tehdejších struktur. Z toho důvodu se také v 70. letech rozšířila i do dalších masných závodů. O tajnosti receptury proto ani nemůže být řeč. „Náš výrobní postup je specifický, ale že by receptura byla tajná, jako například na becherovku, tak to není," uzavřel téma s úsměvem Borek.

Autor: Jana Kodysová

8.5.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zápas 22. kola hokejové extraligy mezi HC Dukla Jihlava a HC Škoda Plzeň.
19

OBRAZEM: Gól přišel pozdě. Souboj nováčka s lídrem ovládl favorit

Útočník Václav Kadlec.

Vysočina odehrála na Letné statečnou partii, srazil ji gól z úvodu

Přes zákaz usedl za volant

Batelov – I přes pětiletý zákaz řízení usedl šestačtyřicetiletý muž z Pelhřimovska za volant. Jeho jízdu ukončili policisté v Batelově. Při kontrole jim navíc předložil neplatný technický průkaz.

Originální trhy módy a designu letos budou v jihlavském DIODu jen jeden den

Jihlava – Již v pátek 24. listopadu se bude v jihlavském divadle DIOD konat akce Black Box Market, která naváže na již zavedené trhy známé pod názvem Jihlava Fashion Days. Originální trhy nabídnou současnou módu a design.

Zdražování jízdného se lyžaři na Vysočině obávat nemusejí

Vysočina – Příznivci lyžování se výrazného zdražování jízdného na sjezdovkách v nadcházející zimní sezoně obávat nemusejí. Provozovatelé ski areálů na Vysočině připouštějí maximálně kosmetické změny, případně jen rozšíření stávající nabídky.

Byt jako investice? Splátky vás vyjdou dráž

Sníte o vlastní nemovitosti, která bude vydělávat za vás? Fajnová myšlenka, ale neoplýváte-li tučným kontem, vše si pořádně spočítejte. Cesta k úvěru bude totiž náročnější. Tedy pokud přiznáte váš skutečný záměr. Zda se takový úvěr vyplatí, přibližuje Lucie Drásalová, hypoteční analytička Partners.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT