V Jihlavě budou dvě nová místa s kontejnery, které nejsou vidět. Jde totiž o kontejnery podzemní, podobné těm, co jsou nyní na jihlavském Masarykově náměstí pod obchodním domem Prior.

Podzemní stanoviště kontejnerů na tříděný odpad vzniknou v jihlavské ulici Palackého za Snahou a také v ulici Jana Masaryka poblíž gymnázia, kde navíc bude upravena šířka silnice a vzniknou zde bezbariérové chodníky.Celkem tato akce vyjde na 4,3 milionu korun.

Taková částka se však některým jihlavským opozičním zastupitelům zdá příliš vysoká. „Peníze na tuto akci jdou z Ekologického fondu. Tedy jsou to peníze, které jsme dostali jako odměnu za třídění opadu a ty se musejí použít účelově, tedy opět na třídění odpadu," vysvětlila však vedoucí odboru životního prostředí jihlavského magistrátu Katarína Ruschková.

Podle lídra hnutí ANO Radka Popelky však podzemní kontejnery mohou působit problém. „Může do nich zatékat voda, je to hodně provozně náročné zařízení," řekl na úterním zasedání zastupitelstva Jihlavy Popelka.

Podle Ruschkové se však podzemní kontejnerová stání pod Priorem městu osvědčila, žádné problémy s ním radnice nemá. „My jsme zvažovali různé varianty, ale žádnou estetickou jsme do městské památkové rezervace nedostali. Pokud jsou podzemní stání zhotovena dobře, jsou bezproblémová," odpověděla Ruschková.

Místa, kde budou podzemní kontejnery stát, byla vybrána podle toho, kde jsou s odpadem problémy. „Například kontejnerové stání na Jana Masaryka je problematické v tom, že se tam pracovníkům motají děti. Na Palackého ulici se zase odpad neustále hromadí, je to nevzhledné místo," přiblížila Ruschková.

Kolem současných kontejnerů na ulici Palackého každý všední den cestou do práce prochází Jaroslav Navrátil. Ten takové řešení jihlavské radnice vítá. „Doufám, že to alespoň trochu něčemu pomůže. Je běžnou praxí, že se tam válejí kartony od krabic, tak je snad lidi vhodí do tříděného odpadu. Jinak celkově situace přímo v centru města s odpadky se mi moc nelíbí. Vznikají tu černé skládky," řekl Jaroslav Navrátil.

K vývozu odpadků z podzemního kontejnerového stání je potřeba speciální auto. Díky tomu, že jedny podzemní kontejnery v krajském městě už jsou, Služby města Jihlavy takovým autem disponují.