„Obětem poskytujeme psychosociální podporu, poradenství v rámci orientace v trestním řízení, základní právní informace a tak dále. Pomáháme i náhradou škody,“ uvedla jihlavská poradkyně Nela Šupková.

Pomoc se však nevztahuje pouze na právní oblast, ale trestný čin často poznamená psychiku oběti. „Oběti citlivě vyslechneme, neptáme se po detailech činu, snažíme se vytvořit prostředí důvěry. Často platí, že vyslechnutí, projevení soucitu a podpory je pro oběti dostačující,“ doplnila Šupková. V závažnějších případech poradkyně může zprostředkovat odbornou pomoc od psychologa.

Poradna funguje na Tolstého ulici 1914 v Jihlavě. Zájemci mohou poradnu kontaktovat telefonicky, elektronicky i osobně bez objednání v rámci poradenských hodin. „Všechny služby jsou poskytovány bezplatně, anonymně a jsou určeny všem, kteří se cítí být oběťmi trestné činnosti, nehledě na věk, pohlaví, druh spáchaného trestného činu, způsobenou újmu či fázi trestního řízení,“ dodala Šupková. Bez objednání je možné přijít každé pondělí od 13 do 16 hodin a v úterý od 9 do 12 hodin. Poradna pro oběti je zřízena v rámci projektu Proč zrovna já?, který je financován z Evropského sociálního fondu a ze státního rozpočtu.