Petice proti změně legislativy ohledně povoleného hluku při hudebních produkcích odstartuje začátkem příštího týdne v Jihlavě.

Jde o reakci na stížnosti na hluk při pořádaných kulturních akcích ve městě. Některým obyvatelům Jihlavy to- tiž vadí jak letní hudební čtvrtky v Pivovarské restauraci, tak letní kino na náměstí nebo i uplynulý Vysočina fest.

„Bude to petice, která bude mít jasně definovanou strukturu a požadavek. Každý organizátor by měl mít jasně stanovené podmínky, za kterých může kulturní akci pořádat, s tím, že budou stanoveny na tu konkrétní kulturní akci limity hluku," vyjádřil se sládek a ředitel Pivovaru Jihlava Jaromír Kalina.

Právě pivovar bude petici iniciovat. Kvůli opakovaným stížnostem, a tím pádem hrozícím pokutám byl totiž jihlavský pivovar donucen zrušit veškeré kulturní akce, které měl přes léto v Jihlavě naplánované. „Pivovar sestaví petici a nechá ji podepisovat všem občanům České republiky. Petici bychom chtěli odstartovat začátkem příštího týdne," potvrdil Kalina.

Podle něj je petice jednou cestou, tou druhou je legislativní změna iniciovaná poslaneckou sněmovnou. Kalina se proto rozhodl oslovit i poslance se žádostí o změnu. „Kromě toho je důležitá široká komunikace veřejnosti, která už byla koneckonců nastartována," dodal Kalina.

O tom svědčí fakt, že na sociální síti Facebook vytvořil Pivovar Jihlava událost s názvem Chceme kulturní akce ve městě. „Pozvěte i vy své známé, kamarády a přátele, aby podpořili konání kulturních akcí pod širým nebem v Jihlavě i jinde na Vysočině. Jinak možná nastane úřed- ní ticho!" píše jihlavský pivovar.

V pátek odpoledne se k této události hlásilo už tisíc lidí. „Přestože chápu lidi, co bydlí v blízkosti, tak si myslím, že by mělo být možné se domluvit alespoň na nějakém kompromisu a akce úplně nerušit…" vyjadřuje se k události Vojtěch Piscot Pol.

Přesné znění petice bude známé v pondělí. „Petici určitě podpořím. Já bydlím také v centru města a hluk také slyším. S tím se ale musí počítat. Kompenzací mi je na oplátku to, že to mám všude kousek. Rozhodně pár dechovek přes léto přežiji, protože vím, že někteří lidé ji mají rádi. Ostatní by měli pochopit, že někdo má rád zase rock. Jihlava by měla být kulturním městem," rozpovídal se Jakub Horák, který bydlí přímo na jihlavském Masarykově náměstí.

Podle Kaliny musí počítat každý pořadatel kulturní akce s tím, že může být podán požadavek na změření hluku a každý pořadatel pak musí počítat i s tím, že limity překročí, protože nejsou adekvátně nastavené.

„Neznamená to ale, že bychom neměli kulturní akci pořádat, znamená to, že pokud se dostaneme mimo hranice tolerantnosti a není možná domluva, pak nám nezbývá nic jiného než se legitimním způsobem obrátit na politické řešení. A to takové, které by přineslo jasně dané podmínky, za kterých by bylo možné kulturní akce pořádat i s tím, že by byl překročen zvukový limit," uzavřel sládek a ředitel pivovaru Jaromír Kalina.

DANA KŘÍŽKOVÁ