V centru krajského města svůj nesouhlas s aktuálním politickém děním v České republice daly najevo přes tři stovky lidí. Účastníci akce požadovali především udržení nezávislé justice, demisi nové ministryně spravedlnosti Marie Benešové i premiéra Andreje Babiše. Vadilo jim také počínání prezidenta Miloše Zemana, který jde na ruku Rusku, nedodržuje zákony a porušuje Ústavu ČR.

„Jmenování Marie Benešové do funkce ministryně spravedlnosti je už několikátý krok premiéra Andreje Babiše, proti kterému vycházíme do ulic. A bojím se, že i tentokrát nás bude ignorovat. A možná příště podnikne i něco kontroverznějšího. Z tohoto úhlu pohledu to je lehce frustrující. Ovšem je skvělé, kolik lidí má občanskou zodpovědnost a stará se o to, kdo je u moci. Na druhou stranu je toto zjištění i poměrně smutné. Jen doufám, že když to je letos třicet let a od nastolení svobody a demokracie v naší zemi, tak že nám ještě pár let vydrží,“ okomentoval pondělní akci jeden z účastníků Vojtěch Šoula.

Policie. Ilustrační foto.
Muž vyhrožoval bombou, záhy byl zadržen

K aktuální situaci se na pondělní demonstraci vyjádřil například Petr Kubíček, hlavní organizátorka Ivana Straková, umělec Petr Píša, primátorka Jihlavy Karolína Koubová anebo senátor Miloš Vystrčil. Kulturní program zajistilo Divadlo VOKO.

„Další apel, který opakovaně zazněl, byl směrem k lidem účastnícím se těchto akcí. Aby přemlouvali své okolí k účasti k volbám, aby nelenili a vysvětlovali důvody a zveřejňovali argumenty, co je špatně. Také aby lidé nežili v sociálních a jiných bublinách, kdy mají dojem, že nikdo Andreje nevolí, ale je to jen proto, že mají uzavřený okruh přátel. Nebo důležité bylo i varování před vládci, kteří slibují, že vše vyřeší, že se budou mít lidé dobře, že se nikdo nemusí o nic starat, a pak nás zavedou do pekla,“ přiblížil slova, která na akci bylo slyšet, Petr Palovčík.

Série demonstrací nekončí, ta hlavní se chystá na 21. května na Václavském náměstí v Praze. Protesty budou podle všeho pokračovat také v Jihlavě.

Ilustrační foto.
V Jihlavě je bezpečno, potvrdil průzkum